Свет

И Колумбијци се боре у Украјини: Не ратују за туђу заставу, већ за новац

Колумбија има другу по величини војску у Латинској Америци, више од 10.000 њених припадника одлази у пензију сваке године, а стотине одлазе на фронт у Украјину где зарађују четири пута више од искусног подофицира у својој земљи
И Колумбијци се боре у Украјини: Не ратују за туђу заставу, већ за новацwww.globallookpress.com © © Chepa Beltran / Vwpics

Украјинска војска проређена је након две године рата и вољни су да у своје редове приме опробане борце из иностранства, извештава агенција Асошиејтед прес (АП) у чланку о војницима из Колумбије који се боре на страни Кијева.

Подсећа се да је украјински председник Владимир Зеленски позвао још на почетку сукоба иностране борце да ратују на њиховој страни, а овом позиву одазвали су се и Колумбијци, већином професионални војници са богатим искуством у борби будући да долазе из земље где се деценијама води рат са нарко-картелима и побуњеничким групама, наводи се у тексту. 

Са армијом која има 250.000 војника, Колумбија има другу по величини војску у Латинској Америци после Бразила. Више од 10.000 њих одлази у пензију сваке године, а стотине одлазе на фронт у Украјину где зарађују четири пута више од искусног подофицира у својој земљи.

Колумбија има велику војску и добро обучене кадрове, али плата није сјајна када се упореди са осталим војскама, објашњава Андрес Мацијас са Универзитета Екстернадо у Боготи.   

Пензионисани колумбијски војници почели су да одлазе у иностранство почетком 2000-их и радили су за америчке војне компаније на заштити инфраструктуре, попут нафтних бушотина у Ираку. Ангажовани су и као инструктори у Уједињеним Арапским Емиратима, а придружили су се и Јемену у борби против Хута. 

Колумбија као регрутни терен за глобалну безбедносну индустрију такође има своје мрачне, плаћеничке углове, како наводи АП. Два Колумбијца су убијена, а 18 је ухапшено након што су оптужени да су учествовали у убиству председника Хаитија Жовенела Моиза.

Агенција подсећа и да су почетком 2022. године украјинске власти саопштиле да имају 20.000 људи из више од 52 земље у својим бојним редовима, али данас не желе да кажу колико тренутно има страних бораца на фронту, у складу са велом тајновитости који обавија све бројеве који се тичу војске, како се констатује. 

Званичник Оружаних снага Украјине из Одељења за координацију странаца Александар Шахури каже да се профил странаца који долазе да се боре на страни Кијева променио. У првом таласу, то су били војници из бивших совјетских република или земаља у којима се говори енглески. Они су говорили руски или енглески и било је лакше интегрисати их у војску. Прошле године војска је организовала мрежу регрутера, инструктора и млађих официра који говоре шпански.

Пензионисани војни лекар који води центар за тактичку медицину у близини Боготе Хектор Бернал каже да је у последњих осам месеци обучавао више од 20 Колумбијаца који су отишли у Украјину.

"Они су попут Латиноамериканаца миграната који иду у САД у потрази за бољом будућношћу. То нису добровољци који хоће да бране заставу друге земље. Они су једноставно мотивисани економским разлозима", констатује Бернал.

Док генерали у Колумбији зарађују око 6.000 долара месечно, што укључује плату и бонусе, слично као и министри, они који имају ниже војне чинове имају знатно скромнија примања. 

Каплари у Колумбији добијају основну плату од око 400 долара месечно, док искусни наредници могу да зараде и до 900 долара. Минимална месечна плата у Колумбији тренутно износи 330 долара. 

У Украјини, било који припадник оружаних снага, без обзира на држављанство, има месечна примања до 3.300 долара, у зависности од чина и врсте службе. Они такође добијају 28.660 долара, ако су рањени у зависности од тежине повреда. Ако буду убијени у ратним дејствима, њихове породице имају право на компензацију од 400.000 долара, наводи АП. 

image
VV inauguration
banner