Свет

Мађарска председница Каталин Новак поднела оставку

Она се последњих дана нашла на удару критика због прошлогодишње одлуке да амнестира некадашњег заменика директора дечјег дома осуђеног за прикривање сексуалног злостављања у институцији коју је водио
Мађарска председница Каталин Новак поднела оставку© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Председница Мађарске Каталин Новак поднела је оставку на ту функцију, пишу мађарски медији.

Она се последњих дана нашла на удару критика због прошлогодишње одлуке да амнестира некадашњег заменика директора дечјег дома осуђеног за прикривање сексуалног злостављања у институцији коју је водио.

Новак је у саопштењу признала да је направила грешку, као и да мора да преузме одговорност.

"Као Мађарица, очекивала бих да председник земље не сме да прави грешке. Одговорност се мора преузети у овом случају. На дужност сам ступила јер страствено волим Мађарску, верујем да је наша нација мирољубива, доброћудна, часна", навела је Новак, пренео је МТИ.

Она је рекла да је њена одлука о помиловањима изазвала "оправдану конфузију" и да народ очекује објашњење.

"Моћ помиловања је можда осетљивије питање него било које друго... Прошлог априла одлучила сам да помилујем ту особу, верујући да није злостављала децу. Погрешила сам, јер су помиловање и недостатак разлога изазвали сумњу у државну нулту толеранцију према педофилији", поручила је она и додала да нема сумње да никада не би помиловала некога за кога верује да је физички или ментално злостављао децу.

Иако је било добро познато да је Новак помиловала двадесетак људи уочи посете папе Франциска Мађарској у априлу 2023. године, тек је недавно откривено да је један од амнестираних био заменик директора једног дечијег дома осуђеног због прикривања сексуалног преступника, који је у тој установи напаствовао децу.

Више од 1.000 људи окупило се данас у Будимпешти, тражећи оставку Новак, блиског савезника премијера Виктора Орбана, пренео је раније бриселски портал "Политико".

Мађарске опозиционе странке провеле су целу недељу позивајући на смену Новак, као и на смену Јудит Варге, бивше министарке правде која је потписала помиловање и која би требало да предводи листу владајуће странке Фидес за изборе за Европски парламент ове године.

Варга је у међувремену најавила да се повлачи из политике, као и да подноси оставку на место посланика у мађарском парламенту и носиоца листе на европским изборима.

Лидер Фидеса у мађарском парламенту Мате Кочиш похвалио је одлуку доскорашње председнице да подесе оставку, назвавши је "одговорном".

Фидес је у четвртак поднео уставни амандман којим се забрањује да будућа помиловања на било који начин користе људима који су осуђени за злочине над децом.

Новак је на функцију председника Мађарске изабрана у мају 2022. године. Пре тога је обављала функцију министра за породицу у влади премијера Виктора Орбана.

image