Свет

Шефица ЕБРД: Западна помоћ Украјини премашила Маршалов план

Председница банке каже да ЕУ и САД пружају "огромну" подршку Кијеву упркос домаћем отпору
Шефица ЕБРД: Западна помоћ Украјини премашила Маршалов план© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Подршка Запада Украјини много је већа од америчког плана опоравка Европе након Другог светског рата, рекла је Одил Рено-Басо, шефица Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Финансијска помоћ ЕУ "је много већа у реалном смислу од било ког Маршаловог плана после Другог светског рата у смислу процента подршке БДП-у", рекла је Рено-Басо за "Политико".

Француска званичница алудирала је на велики инвестициони план америчког државног секретара Џорџа Маршала за подршку реконструкцији 16 земаља, углавном у западној Европи, крајем 1940-их.

Брисел и Вашингтон су највећи финансијски подржаваоци Украјине, пославши Кијеву 27,5 милијарди односно 22,9 милијарди евра до краја прошле године.

Чињеница је да је 50 одсто украјинског буџета финансирано споља, рекла је Рено-Басо и додала да очекивано финансирање Украјине од 18 милијарди евра 2024. представља скоро десетину пројектованог БДП-а земље од 186 милијарди евра.

Брисел и Вашингтон у последње време суочени су са озбиљним отпором јавности да се Украјина финансира из њихових националних буџета.

Лидери ЕУ тек су почетком фебруара одобрили 50 милијарди евра за финансирање Кијева до 2027. године. Амерички председник Џозеф Бајден је тек ове седмице успео некако да прогура пакет војне помоћи Украјини.

ЕБРД је основана 1991. године да би се помогло бившим совјетским земљама -  укључујући Русију - да пређу у тржишне економије, и тренутно покрива 72 земље. Са почетком Специјалне војне операције, институција са седиштем у Лондону одузела је средства Русији и Белорусији.

Рено-Басо је навела и да је развојна банка повећала свој капитал за четири милијарде евра како би појачала подршку Украјини без смањења других програма. ЕБРД је већ обезбедила 3,8 милијарди евра Украјини од почетка сукоба у облику зајмова, и обавезала се да ће повећати подршку када се сукоб заврши.

image