Свет

Еквадор променио одлуку: Неће слати руско оружје Америци

Еквадор је потврдио да, с обзиром на неутрални статус и чланство у УН, не могу да буду увучени у сукоб и да не желе да шаљу оружје и муницију у вруће зоне, већ да доприносе решавању сукоба мирним путем
Еквадор променио одлуку: Неће слати руско оружје АмерициGetty © Franklin Jacome

Еквадор је поништио раније донету одлуку, неће слати руску технику Сједињеним Америчким Државама, изјавио је руски амбасадор Владимир Спринчан после састанка са председником ове латиноамеричке земље Данијелом Нобоом.

Према речима амбасадора, током састанка са председником Еквадора су детаљно размотрени билатерални односи, са акцентом на компликације које су настале између земаља последњих дана.

Председник Еквадора је потврдио да, с обзиром на неутрални статус и чланство у УН, не могу да буду увучени у сукоб, рекао је руски амбасадор.

"Став Еквадора није да шаље оружје и муницију у вруће зоне, већ да доприноси решавању сукоба мирним путем, дипломатским инструментима", појаснио је руски дипломата.

Одговарајући на питање да ли то значи да Еквадор неће пребацити руску опрему у САД, амбасадор је рекао: "Да".

Та вест ће бити и званично обављена почетком следеће недеље, додао је.

Раније је Данијел Нобоа рекао да ће његова земља предати Америци стару руску и украјинску опрему, упркос ставу Москве. Радило се о размени старог оружја за ново из САД у вредности од 200 милиона долара. Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је одлука непромишљена и донета под озбиљним притиском заинтересованих страна.

image