Свет

Председник Еквадора потврдио: Пребацићемо стару руску војну опрему у САД у замену за нову

Упркос ставу и противљењу Москве, испорука ће бити обављена, изјавио је Данијел Нобоа
Председник Еквадора потврдио: Пребацићемо стару руску војну опрему у САД у замену за нову© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

Председник Еквадора Данијел Нобоа изјавио је да ће његова земља пребацити војну опрему руске производње у Сједињене Државе у замену за нову опрему, упркос протестима Москве, преноси ТАСС.

"Доказали смо да је то старо гвожђе, а у складу са међународним споразумима, војна опрема не може да се преноси, али може сличан отпад", казао је Нобоа у интервјуу за ТВ канал "Еквависа". 

Он је истакао да ће Еквадор "у сваком случају наставити договор".

Нобоа је нагласио да неће прекинути односе са Русијом, напоменувши да позиција Москве није "у потпуности адекватна", пошто се у Еквадору тренутно дешавају немири великих размера. 

"Ако желе да нам помогну, дај Боже да то ураде", нагласио је.

Нобоа је раније најавио да ће Еквадор пребацити у САД опрему руске и украјинске производње у замену за нову опрему у укупној вредности од 200 милиона долара.

Руски амбасадор у тој земљи Владимир Спринчан је заузврат напоменуо да би Москва ту акцију схватила као непријатељски корак.

Спринчан је слање опреме назвао доприносом украјинском сукобу, указујући на противречност у ставу Еквадора, који се позиционира као неутрална страна по питању Специјалне војне операције.

Федерална служба за војно-техничку сарадњу Русије саопштила је да споразум о војној сарадњи влада Русије и Еквадора не дозвољава пренос војних производа трећем лицу без претходне писмене сагласности Руске Федерације.

У јануару 2023, шеф америчке Јужне команде, генерал Лаура Ричардсон, рекла је да Венецуела, Куба, Никарагва и шест других латиноамеричких држава имају руско оружје, а Сједињене Државе раде на томе да "то руско оружје замене америчким ако те земље желе да га пребаце у Украјину".

image