Свет

Бајден: Украјина ће можда изгубити још градова без америчког новца

Бајден је рекао да ће се "борити" како би Украјини набавио "муницију која им је потребна", додавши да би било "апсурдно" и "неетички" да републикански посланици наставе да блокирају средства за Кијев
Бајден: Украјина ће можда изгубити још градова без америчког новцаGetty © Joshua Lott/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден поново је апеловао на Конгрес да одобри војну помоћ Кијеву у вредности од 60 милијарди долара, рекавши да "нико не може бити" сигуран да Украјина неће више изгубити још територија без ње.

"Разговарао сам са (украјинским председником Владимиром) Зеленским данас поподне како бих му рекао да сам уверен да ћемо добити тај новац", рекао је Бајден новинарима у Делаверу у суботу, неколико сати након што је руско Министарство одбране објавило ослобађање Авдејевке, град од стратешког значаја у региону Донбаса.

Бела кућа, Пентагон и Зеленски окривили су све мање количине америчког оружја и муниције које стижу до Украјине за губитак тог града.

Подсетимо, Представнички дом није успео да усвоји закон о страној помоћи који, између осталог, подразумева и 60 милијарди долара за Кијев, пре него што су конгресмени отишли на зимску паузу. 

Републикански посланици настоје да финансије за наоружавање Украјине услове са пооштравањем америчког закона о имиграцији и финансирању безбедности граница.

Бајден је рекао да ће се "борити" како би Кијеву набавио "муницију која им је потребна", додавши да би било "апсурдно" и "неетички" да републикански посланици наставе да блокирају дотични закон.

На питање да ли може бити сигуран да ће Украјина задржати друге градове на линији фронта без нових количина америчког оружја и муниције, Бајден је одговорио: "Нисам. Нико то не може бити."

Међутим, најновији гаф председника САД доводи до питања да ли је он сигуран и у то коме је новац намењен, пошто је, обраћајући се члановима Представничког дома, позвао Конгрес САД да уместо Украјине донесе закон о финансирању НАТО-а.

"Време је да се уверимо да Конгрес постигне свој циљ доношења закона о финансирању НАТО-а", преноси "Фокс њуз".

image