Свет

Како је Британија издала своје плаћенике, елитне авганистанске командосе

Војници су побегли у Пакистан, а многима је Британија одбила азил, иако су их они обучавали, плаћали и слали на најтеже задатке у Авганистану, пише Би-Би-Си
Како је Британија издала своје плаћенике, елитне авганистанске командосе© Tanjug/AP Photo/Fareed Khan

Око 200 припадника авганистанских специјалних снага, које је обучавала и финансирала Велика Британија, суочава се са непосредном депортацијом у своју домовину коју контролишу талибани, сазнаје Би-Би-Си.

Бројка, коју је прикупила мрежа авганистанских ветерана, открива размере онога што један бивши британски генерал назива издајом и срамотом.

Војници су побегли у Пакистан, који сада најављује да ће протерати авганистанске избеглице. Велика Британија, с друге стране, тврди да је извела хиљаде Авганистанаца на сигурно.

Генерал сер Ричард Баронс, који је служио у британским трупама у Авганистану више од 12 година, рекао је за Би-Би-Си да је неуспех Велике Британије да измести ове војнике "срамота, јер показује да смо или дволични као нација, или неспособни".

Како је додао, то је издаја, "а цена те издаје биће да ће људи који су служили са нама умрети или провести живот у затвору".

Тадашњи британски премијер Борис Џонсон рекао је 2021. године у парламенту да је служба авганистанских специјалних снага била невероватно важна, додајући да ће Уједињено Краљевство учинити све што може да им обезбеди "безбедан пролаз".

Подсећа се и да је британска влада такође одбила позиве својих високих дипломата и војних званичника да понуде азил кључним авганистанским цивилним лидерима чији је живот био у опасности.

Британски медиј добио је приватно писмо послато у марту 2022. Форин офису, у којем се позива на хитну помоћ групи од 32 бивша гувернера, тужиоца и званичника који су радили са Уједињеним Краљевством и САД у провинцији Хелманд током операција између 2006. и 2014. године.

Многи функционери и војници су одбијени, док други након више од годину дана још чекају одлуку о азилу.

Један од војника авганистанских специјалних снага, којег Би-Би-Си представља као "Алија", а који се суочава са протеривањем из Пакистана, рекао је да осећа да га је Велика Британија напустила и издала.

"Били смо заједно дању и ноћу. Током обуке спавали смо под једним шатором, јели из истог казана. Током операција ратовали смо раме уз раме са Британцима, као чланови једне породице", прича овај војник.

Он је био члан елитне јединице познате као "Командо форс 333", коју је 2003. формирала Велика Британија да би се супротставила растућим проблемима Авганистана са производњом опијума.

Заједно са својом сестринском јединицом, Авганистанским територијалним снагама 444, постали су познати као "Тројке". Брзо су се прочули по ефикасности, поштењу и храбрости, а како каже Баронс обављали су најопасније, најтеже и најважније мисије уз британске војнике.

У августу 2021, када је дошло до слома у Авганистану, једна од ретких јединица која је остала непољуљана биле су "Тројке". Заједно са колегама из јединице, Али се упутио у хотел "Барон" у главном граду Кабулу како би заштитио власнике британског пасоша док су бежали из земље.

Али, није могао сам да се укрца на лет за евакуацију и на крају је копном стигао у Пакистан. Претпоставио је да ће његове скоро две деценије борбе заједно са Британцима значити да ће му ускоро бити понуђена помоћ. Погрешио је.

"Никада нисмо мислили да ће хероји бити напуштени. Преузели смо све те ризике. Били смо спремни да помогнемо међународној заједници, поштовали смо слободу говора и људског живота, а онда се све окренуло наглавачке. Заиста је разочаравајуће", рекао је он.

Сада, док се пакистанске власти обрачунавају са Авганистанима без докумената, претећи да ће депортовати свакога кога ухвате, Али објашњава да због тога не може да ради. Он живи у једној соби са женом и петоро деце због страха од полиције и како додаје већ три месеца не излази из куће.

Осим припадника авганистанских специјалних снага, на цедилу су остављени и авганистански цивили који су помагали Великој Британији.

Мохамед Фахим је био једно од политичких лица борбе против талибана као гувернер округа Гармсир у Хелманду. Он је испричао да је хапсио талибанске вође, као и да су они знали за његову сарадњу с међународном заједницом што је била и остала истинска претња за њега. Фахимовог брата и два рођака убили су талибани, а њега су 2018. претукли толико да је мислио да ће умрети.

Он је додао да је претпостављао да ће године блиског партнерства са британским снагама значити да ће му бити дато уточиште, али је одбијен.

Сада се крије у земљи која је суседна Авганистану, виза му је истекла, а могућности су му све мање.

"Издан сам. Никад нисам мислио да ћу овако остати сам", каже Фахим.

И војника Алија такође је одбило британско Министарство одбране. Речено му је да се не квалификује као неко ко је директно запослен у Великој Британији или ради у одељењу британске владе.

Генерал-потпуковник Абдул Хади Калид, први командант "Командо форс 333" који је пресељен у САД, рекао је за Би-Би-Си да је та одлука потпуно неправедна. Он је објаснио да су његове људе директно плаћали Британци, као и да су сва опрема, одећа, храна, сви трошкови, укључујући плате, стизали из Британије.

"Сигуран сам да када друге нације, друге прогресивне снаге виде Авганистан, када погледају авганистански народ, авганистанске муке, запитаће се како могу да верују Западу", упозорава Калид.

Из Министарства одбране саопштили су да се Велика Британија "амбициозно и великодушно" посветила томе да помогне људима који испуњавају услове у Авганистану.

"До сада смо извели око 24.600 људи на сигурно, укључујући хиљаде људи који испуњавају услове за наше авганистанске програме", рекао је портпарол министарства.

image