Свет

Савет безбедности УН данас гласа о арапском предлогу резолуције о Гази, САД најавиле вето

Вашингтоном је раније предложио свој нацрт резолуције СБ УН у којем се тражи подршка тог тела "за привремено примирје у Гази чим то буде могуће"
Савет безбедности УН данас гласа о арапском предлогу резолуције о Гази, САД најавиле вето© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Савет безбедности Уједињених нација гласаће данас о арапском предлогу резолуције којом се захтева хитан хуманитарни прекид ватре у Гази, а на коју су САД најавиле вето.

Очекује се да ће резолуција, коју је поднео Алжир као представник арапских земаља, добити широку глобалну подршку за окончање рата између Израела и Хамаса, преноси АП.

Гласање о овој резолуцији арапских земаља заказано је у Савету безбедности за 10 часова по локалном времену у Њујорку (16 часова по средњоевропском времену).

Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд потврдила је да ће Бајденова администрација уложити вето на резолуцију коју су предложиле арапске државе.

Према њеним речима, усвајање тог документа могло би да омета напоре САД да се постигне споразум између зараћених страна који би довео до прекида непријатељстава на најмање шест недеља и ослобађања свих талаца које држи Хамас.

Сједињене Државе такође су предложиле свој нацрт резолуције СБ УН у којем се тражи подршка тог тела "за привремено примирје у Гази чим то буде могуће", пренела је раније агенција Ројтерс која је имала увид у текст.

Вашингтон је до сада избегавао да користи реч "примирје" у УН, али се у нацрту нове резолуције понављају изрази које је председник САД Џозеф Бајден користио прошле недеље током разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

У нацрту америчке резолуције такође се "утврђује да би под тренутним околностима, велика копнена офанзива у Рафи резултирала даљом штетом по цивиле и њиховим новим расељавањем, могуће и у суседне земље", пренео је раније Глас Америке.

Офанзива би, како се наводи, "имала озбиљне последице по регионални мир и безбедност" и због тога се наглашава да "не би требало да буде изведена под тренутним околностима".

Заменик америчког амбасадора у УН Роберт Вуд рекао је у понедељак да резолуција коју су предложиле арапске државе није "ефикасан механизам за остварење три жељена циља: извлачење талаца, већу хуманитарну помоћ и дужи прекид борби".

"Са америчким нацртом резолуције видимо још једну могућу опцију и о томе ћемо разговарати. Мислим да не можете очекивати да ће се нешто догодити у уторак", рекао је Вуд и додао да САД не верују у исхитрена гласања, али препознају хитност ситуације.

Док се израелска војна операција у Појасу Газе интензивира, арапске државе, које имају подршку бројних земаља чланица УН, већ месецима захтевају прекид ватре.

Број убијених Палестинаца до сада је премашио 29.000, наводи се у саопштењу палестинског министарства здравства у Гази и истиче да већину жртава чине жене и деца.

image