Свет

Ирци против измена Устава: Брак остаје услов за породицу

Иако се у Ирској две петине деце рађа у ванбрачним заједницама, а већина жена ради ван куће, грађани су у великом проценту стали на пут изменама Устава
Ирци против измена Устава: Брак остаје услов за породицу© Tanjug/Gareth Chaney/PA via AP

Напори ирских власти да уклоне породичне вредности из свог устава нису добили подршку гласача – лидери тамошње тропартијске владе признали су да предложене промене нису прошле на референдуму одржаном 8. марта будући да се већина гласача негативно изјаснила у вези с клаузулама о браку и бризи о породици.

Амандман о промени уставне дефиниције породице одбацило је 67,7 одсто бирача, а предложене измене о бризи о породици наишле су на још жешћу критику – 73,9 одсто изјаснило се против, што је највеће противљење новим амандманима у историји ирског уставног права, преноси "Политико".

Народ је, дакле, одлучио да ће ирски устав из 1937. године остати на снази и да ће и даље прописивати да је брак услов за сваку породицу, док је кључна друштвена улога жене да обавља дужности у кући.

Имајући у виду да су те одреднице у супротности с реалношћу у Ирској, где се две петине деце рађа у ванбрачним заједницама, а већина жена ради ван куће, влада је, уз подршку главних опозиционих партија, желела да јавност прихвати два амандмана – први да људи у "осталим трајним везама" могу да формирају породицу, други да брига о истој не треба да буде само мајчина одговорност већ да се односи и на друге чланове породице.

Бриселски портал пише да је главна препрека промени Устава потекла из лоше дефиниције "осталих трајних веза", што је отворило полемике конзервативаца у земљи која веома води рачуна о имовини у вези с тим да би на наследство могли да имају право и партнери из ванбрачних заједница и сл.

image