Свет

Бајденов син одбио да сведочи пред Конгресом

Позив који је прошле недеље упутио представник Џејмс Комер, председавајући надзорног одбора Представничког дома, односио се и на три бивша Бајденова пословна сарадника, од којих се сви тренутно суочавају са сопственим правним изазовима
Бајденов син одбио да сведочи пред Конгресом© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Син америчког председника Џозефа Бајдена, Хантер Бајден, неће се појавити 20. марта на саслушању пред Конгресим одбором, а његов адвокат је поручио републиканцима у Представничком дому да "Хантер Бајден одбија њихов позив на осредњу карневалску представу".

У писму до којег је дошао Асошијејтед прес, Хантеров адвокат Еби Ловел осудио је покушаје републиканаца да његовог клијента изведу на јавну расправу након што је прошлог месеца дао изјаву у трајању од скоро седам сати.

"Ваш најновији корак — овај позив од 6. марта — није озбиљан надзорни поступак. То је ваш покушај да оживите замрлу истрагу ваше Конференције циркуском тачком припремљеном за десничарске медије", навео је адвокат, а пренео АП.

Позив који је прошле недеље упутио представник Џејмс Комер, председавајући надзорног одбора Представничког дома, односио се и на три бивша Бајденова пословна сарадника, од којих се сви тренутно суочавају са сопственим правним изазовима.

У одговору Комеру Ловел је, према писању "Хила", рекао да је Комеров позив стигао "без претходне комуникације" и да је одредио датум саслушања дан пре него што би Бајден требало да се појави пред судом у Калифорнији у вези са оптужбама за неплаћање пореза.

"Морам да признам да сам изненађен вашим исхитреним захтевом. После сведочења од шест и више сати 28. фебруара 2024. године, заједно са спознајом да је ваша истрага заснована на сплету завера које су исплели осуђени лажови и оптужени руски шпијун, мислио сам да ћете чак и ви признати да је ваш неосновани поступак опозива завршен", навео је адвокат Бајденовог сина.

Четрнаестомесечна истрага Комитета о породици Бајден првенствено се фокусирала на рад Хантера Бајдена у иностранству у земљама као што су Украјина и Кина.

Док су законодавци открили етички упитно понашање председниковог сина и других чланова породице, републиканци тек треба да изнесу доказе о недоличном понашању Џоа Бајдена док је био на јавној функцији.

image