Свет

ЕУ због Орбана "љуља" европску кандидатуру Урсуле фон дер Лајен

Комитет за правне послове ЕУ одлучан је да ЕК тужи Европском суду правде због одмрзавања 10 милијарди евра за Мађарску
ЕУ због Орбана "љуља" европску кандидатуру Урсуле фон дер Лајен© Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Мање од 100 дана пред јунске изборе, Европски парламент је "у стању панике". "Трагикомично је и правно несхватљиво" да се једна институција ЕУ, у овом случају Европски парламент (ЕП), окреће Европском суду правде, тужбом против Европске комисије (ЕК) како би казнила државу чланицу која одбија да игра на музику ЕУ.

Тим речима је Балаж Хидвеги, посланик Европског парламента из редова владајуће мађарске странке Фидес, коментарисао јуче "политичку мину" која се управо креће у врху политичке пирамиде Европске уније. 

Наиме, Комитет за правне послове ЕП одлучио је у уторак (16 гласова за, један против) да тужи ЕК Европском суду правде у Луксембургу због кршења обавеза да штити новац пореских обвезника од злоупотреба. У преводу: одлука ЕК, с Урсулом фон дер Лајен на челу, да 13. децембра прошле године одмрзне 10, 2 милијарде евра намењених Мађарској, према уверењу надлежног Комитета ЕП представља злоупотребу овлашћења највишег извршног органа ЕУ.

Подсећања ради, та одлука ЕК уследила је након оцене европског комесара за правду Дидијеа Рејндерса, истог дана, да је "Мађарска влада испунила све кључне ставке које су биле неопходне" на путу испуњавања захтева Брисела о поштовању владавине права у тој држави. 

Већ следећег дана, 14. децембра, 10,2 милијарде "одмрзнутих" евра кренуле су из Брисела ка Будимпешти. Истовремено, на том кључном самиту лидера ЕУ мађарски премијер Виктор Орбан изашао је на легендарну кафу (након сугестије немачког канцелара Олафа Шолца). У одсуству Орбана, одлуком "крњег састава" Украјина је добила зелено светло за чланство у ЕУ, али је остала "краћа" за 50 милијарди евра обећане помоћи Брисела, због Орбановог тадашњег вета.

Одмрзавање новца Мађарској пред самит 14. децембра дело је "мађарске уцене", констатовали су већ тада у Европском парламенту. Убрзо, 18. јануара, ЕП је усвојио оштро срочену резолуцију против те одлуке ЕК.

"Имамо јак правни случај, зато што је ЕК тада саму себе демантовала поводом оцене о поштовању права у Мађарској", оценио је у уторак Данијел Фројнд, европски парламентарац из редова немачке странке Зелених. 

Чланови Европске народне партије (ЕЕП), у чијим је редовима и Урсула фон дер Лајен, у међувремену су такође тражили покретање судског поступка против ЕК, поводом деликатног тајминга и образложења за одмрзавање 10, 2 милијарде евра Мађарској, подсетио је јуче "Еурактив".

Према Фројнду, одлука Комитета за правне послове ЕП, са подршком европских "народњака", представља "знак председници Европске комисије да се владавина права не може трампити у договорима са Орбаном", пренела је јуче "Украјинска правда".

Иначе, Фон дер Лајенова је 7. марта добила подршку Европске народне партије (ЕЕП), са 400 гласова за и 89 против, да се кандидује за други мандат на челу Европске комисије. 

Шта ће се даље дешавати у ЕП поводом најављене тужбе делимично је унапред познато. Наиме, данас се шефови парламентарних група ЕП састају да одлуче да ли ће овластити Роберту Мецолу, председницу ЕП, да против Европске комисије предвођене Фон дер Лајеновом покрене поступак пред највишим судом ЕУ у Луксембургу, и то пре крајњег рока означеног као 25. март.

Неизвесно је да ли ће у врху европске политичке пирамиде доћи до правног окршаја између Роберте Мецоле и Урсуле фон дер Лајен, и то уочи европских парламентарних избора. 

Правни поступак ЕП против ЕК је "веома танак" и има "слабе изгледе", оценила је још у јануару Катарина Барли, заменица председнице ЕП. "Тужба много више представља политички штос, односно знак да ЕП не прихвата недостатке у поштовању права Мађарској, истакла је Барлијева, водећи кандидат немачке странке СПД на предстојећим европским изборима и, као и Урсула фон дер Лајен, некадашња немачка министарка. 

У шта ће се изродити овај могући "политички штос" Европског парламента, и по којој цени за неке од водећих изборних такмичара ЕУ, тек ће се видети.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner