Свет

Нетанјаху разговарао са републиканским сенаторима: Рат у Гази ће се наставити

Израелски премијер је понудио да разговара и са демократама, али је лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер то одбио
Нетанјаху разговарао са републиканским сенаторима: Рат у Гази ће се наставити© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Амерички републикански сенатори су открили да им је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао да ће Израел наставити своје напоре да порази Хамас у Појасу Газе.

"Урадиће оно што је рекао да ће урадити. Завршиће то", рекао је сенатор Џим Риш, преноси Ројтерс.

Риш је додао да се Нетанјаху позабавио цивилним жртвама и потребом за слањем веће помоћи у Гази, додавши да израелски премијер "веома подржава" планове за изградњу привременог пристаништа и допремање помоћи Гази морским путем.

Сенатор Џон Барасо је навео да је Нетанјаху на захтев сенатора доставио податке о рату, ослобађању талаца и напорима да се порази Хамас. 

"Рекли смо му да Израел има свако право да се брани, а он је казао да је то управо оно што они настављају да раде", испричао је Барасо.

Израелски лидер разговарао је са републиканцима путем видео линка недељу дана након што је лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер одржао говор у Сенату у ком је позвао је на расписивање избора у Израелу и смену премијера Бенјамина Нетанијахуа, навела је агенција.

Шумеров портпарол је рекао да је Нетанјаху понудио да разговара и са демократама, али је Шумер то одбио, рекавши да разговори не би требало да буду пристрасни.

"Веома ми је стало до Израела и његове дугорочне будућности. Када то питање учините партијским, повређујете циљ пружања помоћи Израелу", саопштио је Шумер новинарима.

image