Свет

Глобални проблем: Масков "Старлинк" доступан на црном тржишту

Ефикасност "Старлинка" као комуникационог алата чини ову услугу сателитског интернета метом за растућу трговину на црном тржишту широм света
Глобални проблем: Масков "Старлинк" доступан на црном тржиштуGetty © imaginima

Илон Масков "Старлинк" може се купити на црном тржишту широм света, пише "Блумберг" позивајући се на изворе, и назива то "системским глобалним проблемом".

Агенција указује на широке примере "Старлинк" терминала којима се тргује илегално, што поставља питања о контроли компаније над системом са јасним димензијама националне безбедности.

У Јемену, који је у јеку деценијског грађанског рата, један владин званичник је признао да је "Старлинк" у широкој употреби. Многи људи, укључујући Хуте, су спремни да обезбеде терминале за пословну и личну комуникацију и избегну спору, често цензурисану интернет услугу која је тренутно доступна.

Као пример, "Блумберг" наводи и случајеве куповине у Судану терминала регистрованих у Дубаију, који преко Уганде завршавају у рукама локалне војске. Терминали стижу и до Венецуеле, која је под америчким санкцијама. Трговина њима цвета и у Јужној Африци, где су у употреби терминали легално активирани у суседном Мозамбику.

Украјина је оптужила Русију да користи Маскове "Старлинк" сателите, што су и Москва и Маск демантовали. Неименовани бивши званичник америчке владе рекао је за "Блумберг" да би Бајденова администрација морала да пооштри контролу извоза како би Маскови терминали остали "изван руку америчких непријатеља". То би, навео је званичник, значило да Маск сарађује са администрацијом.

image