Свет

Демократе у страху од Масковог "СпејсИкса": Претња по националну безбедност САД

Амерички званичници кажу да наводна руска употреба старлинк терминала "представља озбиљну претњу по безбедност Украјине, украјинске животе и националну безбедност САД"
Демократе у страху од Масковог "СпејсИкса": Претња по националну безбедност САДGetty © Pacific Press / Contributor

Демократе у Представничком дому америчког Конгреса отвориле су истрагу о "СпејсИксу" Илона Маска, испитујући да ли је компанија применила адекватне мере заштите како би спречила Русију да употреби њихову сателитску интернет услугу "Старлинк" у сукобу са Украјином.

Како преноси "Вашингтон пост", демократе Џејми Раскин и Роберт Гарсија наводе да су узнемирени тврдњама украјинских обавештајних званичника да су руске снаге прибавиле и распоредиле терминале "Старлинка" у источној Украјини.

Законодавци су упозорили председницу компаније "СпејсИкс" Гвин Шотвел, да наводна руска употреба "Старлинка" "представља озбиљну претњу по безбедност Украјине, украјинске животе и националну безбедност САД".

"Забринути смо да можда немате одговарајуће заштитне ограде и политике", написали су Раскин и Гарсија у писму у које је увид имао "Вашингтон пост".

Компанија "СпејсИкс" испоручила је Украјини "Старлинк" терминале након молби Кијева, на самом почетку Специјалне војне операције.

Украјински званичници кажу да "Старлинк" даје трупама "суштинску предност", обезбеђујући поуздану интернет везу која омогућава војницима да одговарају на групне текстуалне поруке, преносе податке о непријатељским снагама дроном и координирају артиљеријске нападе.

Законодавци су забринути да би "Старлинк" сада могао да пружи сличну предност Русији, након што су украјински обавештајни званичници прошлог месеца саопштили да руске трупе све више користе "Старлинкове" сателитске комуникационе системе.

Русија је демантовала да користи терминале "Старлинк", а сам Маск је у последње време све чешће трн у оку америчком естаблишменту због отворених критика Бајденове администрације.

Раскин, највиши демократа у Надзорном одбору, и Гарсија, највиши демократа у подкомитету за националну безбедност, рекли су да ова наводна широко распрострањена употреба система "Старлинк" покреће "додатна питања о ефикасности заштитних мера компаније и усклађености са санкцијама САД и контролом извоза".

Маск је поручио да су извештаји да компанија продаје терминале "Старлинк" Русији "лажни".

"Колико нам је познато, ниједан 'Старлинк' није продат директно или индиректно Русији", навео је Маск на Иксу, али је и додао да "Старлинк" сателити "неће затворити везу у Русији".

Украјински званичници тврде да су руске снаге илегално прибавиле терминале, заобилазећи санкције купујући их преко посредника у суседним земљама, наводи се у писму америчких конгресмена.

"И даље је кључно да Русија буде лишена сваке трговине која оснажује њену војску", написали су.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner