Свет

Бајденов ултиматум Нетанјахуу: Заштитите цивиле или...

Бајден је савезника прекорео након напада у коме је погинуло седам радника Светске централне кухиње
Бајденов ултиматум Нетанјахуу: Заштитите цивиле или...© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Амерички председник Џозеф Бајден дао је јуче ултиматум израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу, да заштити палестинске цивиле и стране хуманитарне раднике у Гази, како у супротном Вашингтон не би ограничио своју подршку.

Ова Бајденова порука, подсећа Ројтерс, уследила је када је и након вишемесечних америчких позива Израелу да промени своју војну тактику у којој су убијене десетине хиљада Палестинаца, у израелском нападу убијено седам хуманитараца Светске централне кухиње што је изазвало гнев на глобалном нивоу.

Израел тврди да је напад био грешка.

Бела кућа није рекла које конкретне кораке жели да Нетанјаху предузме, нити шта ће урадити ако их не предузме. Али аналитичари кажу да је имплицитна претња да ће САД  успорити слање оружја Израелу или смањити подршку у УН.

"Председник, у ствари, поручује Израелу да испуни ове хуманитарне потребе или он неће имати другог избора осим да условљава војну помоћ", појашњава амерички дипломата који је сада у Вашингтонском институту за блискоисточну политику Денис Рос.

Бајден је, иначе, како је пренео "Аксиос", израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа позвао и "да овласти своје преговараче да без одлагања закључе споразум о враћању талаца кући", што, према писању овог портала Нетанјахуу сигнализира да "САД мисле да Израел не чини све што може да постигне договор о таоцима и да треба да покаже више флексибилности".

Амерички званичник је рекао да Бајденов став остаје да треба да се договори прекид ватре као део споразума о таоцима и да се то постигне одмах и зато је "притискао" Нетанјахуа по овом питању током разговора, наводи "Аксиос".

Очекује се да директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс овог викенда отпутује у Каиро на нову рунду разговора са израелским, катарским и египатским званичницима по питању ослобађања талаца.

image