Свет

Немачка престала са производњом "тауруса"

Произвођач оружја МБДА не може да производи још ракета без наређења из Берлина, рекао је Томас Готшилд
Немачка престала са производњом "тауруса"Getty © Matthias Balk/picture alliance via Getty Images

Обустављена је производња нових "тауруса", саопштио је шеф немачког огранка произвођача оружја МБДА.

Подсетимо, Кијев већ месецима тражи од Берлина да му пошаље ове ракете дугог домета, што је немачки канцелар Олаф Шолц до сада доследно одбијао, чак и након што је главна уредница РТ објавила снимак разговора високих немачких војних званичника у којем се разматра удар на Кримски мост управо овим ракетама

Око 600 "тауруса" је до сада произведено у постројењу у Баваркој, али компанија не може да настави са производњом пошто је уговор са немачким властима истекао, рекао је Томас Готшилд у интервјуу за лист "Аугсбургер алгемајне" у суботу.

Производне линије за Таурус су и даље доступне, тако да би МБДА могла да "појача" производњу ракета "у било ком тренутку", рекао је извршни директор.

"Да бисмо то урадили, међутим, била би нам потребна нова наруџбина за ово оружје", истакао је.

Компанија не може да прави резерве ракета јер је то забрањено немачким законом, објаснио је он.

Заустављање производње је увек "изазов" за одбрамбену индустрију, нагласио је Готшилд.

"Наши добављачи, који су махом мала и средња предузећа... често не могу финансијски да приуште одржавање производних линија. Дакле, ако бисмо добили нове поруџбине за 'таурусе', наши добављачи би прво морали да се репозиционирају и, на пример, обезбеде сировине које су им потребне", објаснио је он.

Домет ових ракета премашује 500 км, а, како наводи извршни директор МБДА, њих радари углавном детектују прекасно зато што се креће на малој висини.

"Оваква комбинација карактеристика је веома тражена, посебно у Украјини", додао је.

Међутим, Готшилд је одбио да одговори на питање да ли Кијеву треба послати ракете, назвавши то "политичком одлуком" коју треба да донесе немачка влада.

image