Свет

Сећате ли се флопи диска? На ту "реликвију прошлости" и даље се ослања Сан Франциско

Јавни превоз у граду који се сматра престоницом најмодернијих технологија због "због компликоване и скупе модернизације" ослања се на пластику коју млади Американци вероватно ни не препознају
Сећате ли се флопи диска? На ту "реликвију прошлости" и даље се ослања Сан ФранцискоGetty © Chris North/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Силицијумска долина у Сан Франциску сматра се епицентром најсавременије индустрије технологије, али да бисте до ње дошли, мораћете да се, веровали или не, уздате у флопи дискове помоћу којих се од 1998. године управља градским превозом у том граду. 

Како је известио Еј-Би-Си, систем тзв. лаке железнице у Сан Франциску (трамваји и метро) и даље користи дискете за пренос података између различитих компоненти система и наставиће да их употребљава још много година.

"Мислила сам да се пребацујемо на вештачку интелигенцију, зашто користимо флопи дискове", коментарисала је забринута путница за "Еј-Би-Си њуз".

Систем флопи дискова инсталиран је још 1998. године и то je тада била напредна опрема. Од тада је, међутим, прошло 26 година и технологије су се неколико пута мењале, али је јавни превоз у Сан Франциску до данас наставио да користи исти, помало "ретро" систем.

Како се додаје у прилогу, модернизација система трајала би годинама и коштала много. 

Портпарол СФМТА је рекао да систем за сада ради добро, али да разумеју да ће се ризик од катастрофе временом само повећати.

У међувремену, сваког јутра радници преузимају податке у вези са аутоматском контролом возова метроа са дискете.

Ова "реликвија прошлости", како се технологија назива у прилогу, како се показало, није позната деци која су разгледајући флопи диск упитала родитеље шта је то и навела да им "није јасно како нешто тако мало управља нечим толико великим".

image
VV inauguration
banner