Свет

Председник Финске позвао НАТО: Уместо ратоборних речи, боље припремите војску за сукоб са Русијом

Не верујем да ће Москва напасти једну од земаља НАТО-а пре 2030. године, али ипак позивам да се припремимо за најгори сценарио, поручио је Александар Стуб
Председник Финске позвао НАТО: Уместо ратоборних речи, боље припремите војску за сукоб са Русијом© Jean Catuffe/Getty Images

Фински председник Александар Стуб, чија је земља недавно ушла у НАТО, позвао је европске лидере да уместо ратоборне реторике против Русије, припреме своје трупе за потенцијални сукоб.

"Европа треба мање да прича и да се више припрема за руску претњу. Недавна јавна упозорења о руском нападу ван Украјине одвлаче европске земље од онога на шта би заиста требало да се усредсреде: хитну помоћ Кијеву и обуку њихових оружаних снага", казао је Стуб за "Фајненшел тајмс".

Председник Финске је додао да не верује да ће "Москва напасти једну од земаља НАТО-а пре 2030. године", али да ипак позива да се "припреми за најгори сценарио". 

"Позивам све европске државе да постану 'више Финска'. Другим речима, спремније. Морамо да се припремимо за најгоре да бисмо то избегли", појаснио је Стуб.

Финска је напустила неутрални статус након почетка Специјалне војне операције и званично се придружила Северноатлантској алијанси у априлу 2023.

Финци су предложили да на својој територији поставе једну од командних структура блока, истакнувши да ће то бити у граду Микели, 140 км од руске границе.

Нови командант финских одбрамбених снага Јане Јакола рекао је да Финска не искључује распоређивање трупа НАТО-а на својој територији, иако "не постоји непосредна војна претња тој земљи".

image
VV inauguration
banner