Свет

ЕП оптужио Фон дер Лајен за кронизам: Да опозове именовање партијског колеге Пипера за изасланика ЕУ

Потез председнице Европске комисије постао је предмет жестоке дебате у Бриселу уочи избора за Европски парламент у јуну
ЕП оптужио Фон дер Лајен за кронизам: Да опозове именовање партијског колеге Пипера за изасланика ЕУ© Photo by Michele Tantussi/Getty Images

Посланици Европског парламента затражили су данас од председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да опозове одлуку о именовању европског посланика и свог партијског колеге Маркуса Пипера за изасланика ЕУ за мала и средња предузећа.

Именовање Пипера, које критичари повезују са кронизмом, постало је предмет жестоке дебате у Бриселу, уочи избора за Европски парламент у јуну ове године, указује Ројтерс.

За амандман којим се од Фон дер Лајен тражи да поново покрене трку за ово радно место гласала су 382 посланика, док је 144 било против, након што је председница ЕК високо плаћену функцију представника за мала и средња предузећа доделила Пиперу, који је члан Хришћанско-демократске уније Немачке, исте партије као и Фон дер Лајен.

Он је потписао уговор 31. марта, упркос томе што су две кандидаткиње које су биле у ужем избору за ту функцију наводно добиле више оцене на тестовима током процеса селекције, преноси "Политико".

Посланици су у оквиру амандмана, који је уложио немачки посланик Данијел Фројнд из групације Зелених, затражили од ЕК да опозове именовање Пипера и започне "заиста транспарентан и отворен процес за избор изасланика ЕУ за мала и средња предузећа".

Фројнд је уложио амандман на извештај о буџету, који су подржале његове колеге, два политичара из групације социјалиста и демократа и три посланика из Обновимо Европу, након што ЕК није одговорила на питање како је Пипер изабран у односу на остале кандидате.

Фон дер Лајен се у среду суочила са критикама комесара, а претходно су четири комесара у писму упућеном 8. априла вршила притисак на њу да одговори на питање о транспарентности именовања.

Контроверза око избора за функцију изасланика ЕУ за мала и средња предузећа је још један на листи потенцијалних проблема са којима се суочава Фон дер Лајен док тражи други мандат на челу ЕК.

"Политико" је недавно открио да су европски тужиоци преузели су истрагу о наводним кривичним делима у вези са преговорима о набавци вакцина против корона вируса које су водили Фон дер Лајен и извршни директор Фајзера Алберт Бурле.

Истражитељи из Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) последњих месеци преузели су истрагу од белгијских тужиоца, који су истраживали Фон дер Лајен због "мешања у јавне функције, уништавања СМС-ова, корупције и сукоба интереса", наводи се у правним документима у које су увид имали Политико и портпарол канцеларије тужиоца у Лијежу.

image
VV inauguration
banner