Свет

Министри Г7: Украјини хитно потребно јачање ПВО

Како се ратне залихе Кијева празне, све више расте паника украјинских савезника
Министри Г7: Украјини хитно потребно јачање ПВО© Tanjug/Remo Casilli/Pool via AP

Како се залихе муниције у Украјини смањују, неки од највећих савезника земље све више брину око тога да ли ће Запад успети да настави свој рат против Русије, па ће зато министри Г7 који се састају на италијанском острву Капри поново позвати на чвршћу подршку Кијеву.

Министри Г7 ће се, преноси "Блумберг" који је имао у нацрт саопштења са њиховог састанка, сагласити да појачају испоруке војне опреме Кијеву и поново ће потврдити своју "непоколебљиву одлучност" да подрже Украјину.

"Посебно изражавамо нашу одлучност да ојачамо капацитете украјинске противваздушне одбране јер је то најбољи начин да се спасу животи и заштити критична инфраструктура", наводи се у нацрту, који би се, како се додаје, ипак могао променити.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок поручује да је Украјини хитно потребно више противваздушне одбране, што је тражио и украјински преседник Владимир Зеленски.

"Западне земље, Јапан, Канада, САД, Европа, морају да донесу брже одлуке како би више подржале Украјину јер не можемо себи да приуштимо Путинову победу", агитује и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ Г7, такође тражећи испоруку оружја за противваздушну одбрану.

На састанку лидера ЕУ у Бриселу, неки од присутних фрустрирани су због, како то виде, растућег јаза између реторике и акције.

"Када би све речи које су последњих година овде у Бриселу изговорене о заједничкој одбрани могле да се претворе у метке и ракетне бацаче, Европа би била најјача сила у свету", објавио је пољски премијер Доналд Туск на друштвеној мрежи Икс.

Западне званичнике радује вест да ће председник Представничког дома САД Мајк Џонсон поново активирати питање пакета нове помоћи Украјини, који Конгрес већ дуго задржава.

"У овим олујним временима, то је знак наде да сада постоје сигнали из САД, од републиканаца, да се подршка Украјини може интензивно наставити", рекао је Бербокова.

Зеленски је месецима преклињао савезнике да попуне исцрпљене залихе муниције. Министри одбране НАТО-а у петак ће се виртуелно састати с њим и то баш како би разговарали о заштити украјинског ваздушног простора и снабдевању преко потребним системима.

У писму које је ове недеље послато савезницима у НАТО-у, а у које је "Блумберг" имао увид, Бербокова и немачки министар одбране Борис Писторијус поручили су како су недавни руски напади на виталну енергетску инфраструктуру Украјине изазвали већа разарања него у зиму 2022.

"С обзиром на ситуацију са којом се Украјина налази, помоћ је ствар велике хитности", нагласили су.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба, који је такође присуствовао састанку Г7, позвао је америчке законодавце "да подрже пакет која ће буквално без претеривања помоћи да се Украјинци спасу од руског ракетног клања".

О истом питању разговарало се и на састанку у Бриселу, где је расположење било подједнако лоше.

"Ситуација је веома, веома озбиљна и морамо да им пошаљемо оно што траже, а то су муниција и противваздушна одбрана", рекла је естонска премијерка Каја Калас.

image
VV inauguration
banner