Свет

Американци поново оптужују: Након Руса, сада се и Кинези допингују

Спортски догађаји у САД не падају под надзор Светске антидопинг агенције, али САД су веома ентузијастични када је реч о праћењу наводних случајева допинга у другим земљама, наводи "Глобал тајмс"
Американци поново оптужују: Након Руса, сада се и Кинези допингујуGetty © Ian Waldie

Поједини амерички и аустралијски медији пренели су информацију да су кинески пливачи током допинг тестова пре Олимпијских игара у Токију 2021. били позитивни на триметазидин (ТМЗ), оптужујући Светску антидопинг агенцију (ВАДА) да је заштитила кинеске спортисте.

ВАДА је, међутим, објавила да је извор спорне супстанце била контаминација, те да није било никаквих злоупотреба - додајући да су медијски извештаји били "обмањујући и потенцијално клеветнички".

Како наводи кинески "Глобал тајмс", ВАДА је додала и да је Америчка антидопинг агенција (УСАДА) више пута неосновано оптуживала кинеске спортисте. 

Међутим, одељење те организације за обавештајне и истражне послове спровело је независну ревизију ових навода и закључило да су "поштоване одговарајуће процедуре и да нема доказа о неправедним поступцима".

Кинески спортисти су се тако нашли у истој ситуацији као и многе њихове руске колеге, који се већ годинама налазе на удару оптужби за коришћење допинга.

Најпотнатији случај представља судбина руске клизачице Камиле Валијеве, која је суспендована на четири године због наводног допинга, а одузете су јој и медаље које је освојила од 25. децембра 2021. године.

Руски званичници су оштро критиковали ту одлуку: "Одлука Суда за спортску арбитражу о дисквалификацији руске уметничке клизачице Камиле Валијеве је политизована. Русија ће покренути жалбене процедуре", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Наравно, не слажемо се са тим. По мом мишљењу, то је политизована одлука. Ако постоје неки жалбени механизми, они дефинитивно треба да буду употребљени. Морамо да штитимо интересе наших спортиста до краја", додао је Песков.

САД су те које заобилазе допинг тестове

Како наводи "Глобал тајмс", Кина високо вреднује борбу против допинга, наглашавајући да води политику "нулте толеранције" према коришћењу недозвољених супстанци.

Управо су Американци ти који су "изузетак" из надзора ВАДА, наводи кинески лист. Они подсећају да је директор те агенције Витолд Банка у августу 2022. године да су САД потписница правила ВАДА, али да америчке лиге попут НФЛ-а, МЛБ-а, НБА и НХЛ-а које су у приватним рукама нису обавезане да поштују та правила.

Поред тога, Национални универзитетски атлетски савез (НЦАА) има сопствена антидопинг правила. Многи амерички олимпијци долазе из НЦАА, а њихови свакодневни такмичарски допинг тестови не подлежу праћењу ВАДА.

Спортски догађаји у САД не потпадају под надзор Светске антидопинг агенције, али САД су веома ентузијастични када је реч о праћењу наводних случајева допинга у другим земљама, често упирући прстом у рад ВАДА.

"Глобал тајмс" наводи примере америчке пливачице Медисин Кокс, која је 2018. године била позитивна на ТМЗ. Она је у први мах добила двогодишњу суспензију, али је она касније скраћена након што је истрага утврдила да је она ту супстанцу унела у мултивитамину.

У августу 2021. пензионисани аустралијски пливач Брентон Рикард такође је изузет од казне јер ниво забрањених супстанци у његовом узорку није достигао неопходни праг.

image
VV inauguration
banner