Свет

Председница ЕЦБ-a: Конфискација руске имовине би нарушила међународни поредак

Не постоји консензус Запада око заплене руске имовине и њеног коришћења
Председница ЕЦБ-a: Конфискација руске имовине би нарушила међународни поредак© Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Предлози за заплену замрзнутих руских средстава, које подржавају САД, могли би да поткопају међународни поредак, упозорила је председница Европске централне банке Кристин Лагард, након састанка министара финансија Г7 и гувернера централних банака о питању коришћења замрзнутих средстава руске централне банке за подршку Украјини.

У заједничком саопштењу, они су, наиме, навели да ће наставити да раде на "свим могућим начинима" за коришћење руских средстава, наводи Ројтерс.

Око заплене руске имовине, међутим, не само да нема консензуса, већ је ово питање изазвало и раздор међу земљама Г7, али и политичком елитом ЕУ.

Вашингтон и његови савезници блокирали су око 300 милијарди долара имовине руске централне банке, од чега се око 200 милијарди долара држи у ЕУ.

САД већ месецима инсистирају на тврдњи да међународно право дозвољава конфискацију средстава, али Немачка и Француска су забринуте да би такав потез могао да буде опасан преседан.

"Видела сам четири различите шеме или предлоге да се заобиђе оно што многи други правници или адвокат сматрају веома озбиљном правном препреком која се може протумачити као кршење међународног правног поретка. Прелазак са замрзавања имовине на њену конфискацију могао би да означи и рушење међународног поретка који желите да заштитите и који бисте желели да Русија поштује", рекла је за "Фајненшел тајмс" Лагард, иначе бивша правница.

Током састанка у Вашингтону, високи званичник америчког министарства финансија говорио је о опцијама које се разматрају.

"Један од њих је заплена, а други је обезбеђење, или чак коришћење неочекиваног профита или камате од ове имовине за финансирање зајма", рекао је заменик америчког министра финансија Воли Адејемо, а цитира Ројтерс.

Лист је, наиме, раније објавио да САД и њихови савезници разматрају коришћење доспелих камата на замрзнуту руску имовину као колатерал за кредите или обвезнице издате за помоћ Украјини.

Москва је више пута говорила да би заплена њених средстава представљала крађу и да би такав поступак додатно поткопао глобално поверење у западни финансијски систем.

Русија је такође упозорила да би, ако буде потребно, могла да одговори на такав потез САД и њихових савезника.

image
VV inauguration
banner