Свет

Сестра Ким Џонг Уна упозорила Вашингтон: Не охрабрујте Јужну Кореју, иначе ћете сви бити уништени

Ким Јо Џонг упоредила је јужнокорејске званичнике са "псима" и обећала пораз Јужној Кореји, ако одлучи да предузме војну акцију против Северне Кореје
Сестра Ким Џонг Уна упозорила Вашингтон: Не охрабрујте Јужну Кореју, иначе ћете сви бити уништени© Patrick Semansky - Pool /Getty Images

Сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг, упоредила је јужнокорејске званичнике са "псима" и обећала пораз Јужној Кореји, ако одлучи да предузме војну акцију против Северне Кореје, преноси Централна телеграфска агенција (КЦНА).

Она је осудила војне вежбе "непријатељских снага": Сједињених Држава, Јужне Кореје и Јапана, оценивши да увлаче регион у "све опаснији вртлог" и упозорила да ће Северна Кореја наставити да "акумулира највећу војну моћ како би заштитила свој суверенитет, безбедност и регионални мир".

"Уплашени пас добро лаје, а недавно су вође корејске марионетске војне банде својим лајањем прешле све границе. Ако они, ослањајући се на свог господара, покушају да предузму војну акцију против нас, биће одмах уништени", поручила је Ким Јо Џонг.

Како је навела, узимајући у обзир да су до сада ове године САД са својим "сарадницима" већ извеле око 80 војних вежби, док су њихове јужнокорејске марионете самостално извеле 60 маневара, "јасно се види ко су главни одговорни за погоршање ситуације у региону".

Сестра Ким Џонг Уна и заменица директора Централног комитета Севернокорејске радничке партије, подсетила је да су се у августу прошле године лидери САД, Јапана и Јужне Кореје састали на периферији Вашингтона, где су "одлучили да прецизирају, испланирају и формализују изазивање нуклеарног рата" против Пјонгјанга и изведу трилатералне војне маневре".

У вези с тим, она је упозорила Вашингтон да не уливају "непромишљену храброст" Јужној Кореји, јер ако она и њени савезници наставе да се "хвале снагом" и угрожавају безбедност Северне Кореје, и сами ће бити у опасности.

Јужнокорејске и америчке ваздухопловне снаге тренутно изводе велику заједничку вежбу, највећу икада одржану на Корејском полуострву.

У двонедељној вежби, од 12. до 26. априла, учествује око 100 борбених авиона и 1.400 војника.

image