Свет

Зашто Америци смета ТикТок? Пропалестинске објаве имају већи домет од информативних платформи САД

Амерички сенатор Пит Риктерс признао је да је један од разлога за забрану апликације "заштита" званичних наратива Бајденове администрације о сукобу у Гази
Зашто Америци смета ТикТок? Пропалестинске објаве имају већи домет од информативних платформи САД© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Амерички сенатор Пит Рикертс отворено је признао да Сједињеним Америчким државама ТикТок смета и планирају да га забране зато што млади преко те апликације могу да дођу до информација које нису у складу са званичним наративима Бајденове администрације о ситуацији у Гази.

Он је рекао како се већина младих информише путем платформе на којој "пропалестински" и "про-Хамас" хештегови генеришу много прегледа док "истраживања показују да Американци већински подржавају Израел".

"Проценат корисника ТикТока који редовно добијају вести из апликације се удвостручио од 2020. Ове објаве имају домет већи од домета десет највећих информативних платформи заједно", рекао је Рикертс, оптужујући "кинеске комунисте" да "гурају ову расистичку агенду" да поткопају Америку.

Амерички Сенат недавно је изгласао забрану кинеској компанији "Бајтденс", у чијем власништву се налази ТикТок, да поседује ту друштвену мрежу. Закон компанији "Бајтденс" даје рок од годину дана да се одрекне власништва над ТикТоком, након чега би та друштвена мрежа могла да буде забрањена.

image
VV inauguration
banner