Свет

"Подсећа на време успона нациста": Све чешће политичко насиље у Немачкој

Све учесталије нападе на политичке активисте у Немачкој "Политико" је упоредио са оним за време владавине нациста
"Подсећа на време успона нациста": Све чешће политичко насиље у Немачкој© Tanjug/Jorg Carstensen/dpa via AP

Низ бруталних напада на политичаре у Немачкој изазвао је националну дебату о све сировијој политичкој клими у земљи, пише "Политико", уз поређење са врстом политичког насиља које је пратило успон нациста.

"Недавни напади на политичаре, на једног док је лепио предизборне плакате, и другог у библиотеци, подсећају на најмрачније поглавље немачке историје", рекао је Хендрик Вист, демохришћански премијер Северне Рајне-Вестфалије, у интервјуу за немачки јавни сервис.

Прошле недеље, док је Матијас Еке из Социјалдемократске партије (СПД) и члан Европског парламента качио предизборне плакате у Дрездену за предстојеће изборе за ЕУ, пришла су му четворица младића и ударили су га. Еке је хоспитализован због прелома јагодичне кости и повреде очне дупље.

У истом граду и исте вечери, група младића је напала активисту Зелених. Један од нападача га је два пута ударио песницом у лице, након чега је пао на земљу, а нападачи су га, према речима сведока, шутирали.

У уторак увече у Дрездену је нападнута Ивон Мослер локални кандидат Зелених док је лепила предизборне плакате. Мушкарац ју је гурнуо и поцепао постере, а млада жена ју је пљунула.

Напади ове седмице, укључујући и онај на бившу градоначелницу Берлина Франциску Гифај из СПД-а, коју је у библиотеци напао мушкарац ударивши је торбом у главу, су догађаји који су додатно подигли узбуну широм земље.

"Доживљавамо ескалацију антидемократског насиља", рекла је немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер (СПД).

Због свега овога, јавност захтева да се обузда насиље уперено против представника политичких партија, а неки су ово политичко насиље упоредили са оним које је владало за време успона нациста, пише "Политико". 

Фезерова је најавила оштру акцију и заштитне мере након напада на Екеа, после састанка са министрима из немачких покрајина.

Наведено је да се разматра веће присуство полиције на политичким дешавањима на локалном и савезном нивоу, као и боља лична заштита политичара.

Фезерова је рекла да атмосферу насиља подгрева "непријатељска реторика" која долази од крајње деснице.

Многи политичари криве Алтернативу за Немачку (АфД) и, како наводи публикација, охрабрену екстремну десницу за корумпираност политичког деловања у Немачкој све запаљивијом реториком.

Немачка полиција саопштила је да је најмање један од нападача на Екеа у Дрездену био "под утицајем десничарске екстремистичке идеологије". Даље наводе да су оба нападача на Ивон Мослер дошла из групе окупљених људи која је узвикивала "Хајл Хитлер".

Међутим, политичари АфД-а су, такође, жртве политичког насиља у Немачкој. Само прошле године је било 86 насилних напада на представнике АфД, што је више од напада на чланове било које друге странке. 

"Политико" наводи да активисте АфД најчешће нападају левичари.

Припадници АфД-а криве своје политичке противнике за пораст политичког насиља. Јорг Урбан, председник АфД у Саксонији, поводом напада на Екеа, написао је на Иксу: "СПД мора да се запита у којој мери њена стална агитација против политичких дисидената доприноси таквим ескалацијама".

image