Свет

Ако мислите да Бајден има проблема, погледајте Трудоа

Канадски лидер има за собом низ скандала, који су готово уништили његов имиџ
Ако мислите да Бајден има проблема, погледајте ТрудоаGetty © Minas Panagiotakis

Канађани су се уморили од досадашњег премијера Цастина Трудоа, а његови изгледи да поново победи на изборима толико су суморни да многи чланови Либералне странке захтевају да се повуче, извештава "Политико".

Да би преокренуо ситуацију у своју корист и освојио четврти мандат, Трудо мора да се суочи са Конзервативном странком и њеним лидером Пјером Поаливром.

Проблем је у томе што ништа што је до сада урадио да побољша свој положај није успело.

Трудоове потешкоће подсећају на тешкоће председника САД Џозефа Бајдена и многих западноевропских лидера, који се суочавају са великим незадовољством бирача, примећује овај лист.

Осим тога, канадски лидер има за собом низ скандала, који су готово уништили његов имиџ.

Како сматра Куито Меги из компаније "Мејнстрит рисрч", која је спровела најновију анкету, многи Канађани су се једноставно заморили од Трудоа.

"Више није важно шта он уради или каже", додао је Меги. "Нико га више не слуша, а то је заправо порука", истиче он.

Трудо је организовао Бајденову посету Канади, а потом и посету украјинског лидера Владимира Зеленског. "Ипак, ништа од тога није променило постојећи тренд", приметио је један стручњак.

Садашњи премијер Канаде не показује намеру да одступи. Избори би могли бити расписани и пре јесени 2025.

Да ли ће Трудо остати на челу брода који тоне?

Поаливр је недавно рекао да је Канада "сломљена земља" и да је за све крив Трудо. Премијер му је одговорио да је његов политички мотив "борба против популизма, беса и подела које су распрострањене широм света".

"Не могу да са сада повучем из борбе", додао је.

За то време, рејтинг његовог главног ривала све више расте. У политичком смислу, он оличава све вредности којима се Трудо супротставља.

Како је изјавио високи функционер Либералне странке, који је желео да остане анониман, Трудо у Поаљевру види неког ко ће покушати да уништи све што је он постигао.

Трудо и његова странка га доводе у везу са Доналдом Трампом. Они га нападају и због тога што га подржава "теоретичар завере" Алекс Џонс.

Политичка елита у земљи већ месецима нагађа ко би могао да замени премијера. Сенатор Перси Даун, бивши виши саветник бившег премијера Жана Кретјена, позвао је Трудоа да се повуче још пре годину дана.

Раније ове године, посланик Кен Мекдоналд предложио је поновне изборе у Либералној странци, доводећи у питање поверење које унутар партије ужива Трудо.

За сада, није јасно ко би могао бити наследник лидера. Али, пре или касније неко ће морати да замени Трудоа, а министарка финансија Кристија Фриленд има највеће шансе.

Трудо је недавно обишао земљу да би представио свој план за буџет, али тиме није направио преокрет.

Трудоова ситуација ће се само погоршати до јесени.

Како је рекао Брус Андерсон из фирме "Спарк": "Ако Либерална партија за годину дана настави да заостаје, да ли заиста мислите да неће желети да се нешто суштински промени? Не верујем да политика тако функционише."

image