Свет

Британски министар: Албанцима забранити азил

Влада Уједињеног краљевства у преговорима је са албанском како би се успоставио бржи систем враћања албанских илегалних миграната у матичну земљу
Британски министар: Албанцима забранити азилwww.globallookpress.com © © Tejas Sandhu

Британски министар за имиграцију Роберт Џенрик изјавио је да би албанским мигрантима требало забранити да траже азил у Великој Британији како би се сузбила илегална имиграција.

"Полазимо од тога да грађани безбедне земље попут Албаније треба да буде искључени из права тражења азила", рекао је Џенрик.

Он је потврдио да је британска влада у преговорима са албанском како би се успоставио бржи систем враћања албанских миграната, као и да су договори о начину на који би то било спроведено у завршној фази.

"Имамо споразум о враћању илегалних миграната који је потписан пре годину дана и око 1.000 Албанаца је већ враћено по том основу", рекао је Џенрик за "Џи-Би њуз",  а пренео је британски "Телеграф".

Албанци чине 30 одсто или најмање 12.000 миграната од рекордних 44.000 који су ове године ушли у Британију, што је значајно повећање у односу на 28.500 илегалних миграната прошле године. Око 10.000 од тог броја су мушкарци од којих је за свега 13 одсто британска влада одобрила азил.  

О проблему илегалне имиграције и бржем враћању миграната у Албанију, разговарали су прошле недеље премијери две земље, британски Риши Сунак и албански Еди Рама. Острвски званичници се позивају на Рамин опис Албаније као безбедне земље, чланице НАТО-а која је у приступним преговорима за улазак у Европску унију.

Помиње се и случај Шевдске, која је суочена са сличном ситуацијом, усвојила закон којим се Албанија означава као безбедна земља, а захтеви за азил које подносе њени држављани, самим тим, као неосновани. Откако је променила своју законску регулативу, Шведска није одобрила захтев за азил ниједном Албанцу.

Џенрик је у интервјуу нагласио да је потребна озбиљна реформа имиграционог система и пооштравање законских прописа јер "систем није само напукао, већ је и у опасности да постане застарео".

"Наш имиграциони систем осмишљен је након Другог светског рата у сасвим другачијем добу. Данас је свет потпуно различит, и у њему Албанци могу да авионским летом стигну из Тиране до Брисела, седну на аутобус до Калеа и онда плате неколико хиљада фунти како би прешли Ламанш", истакао је Џенрик.

Нови систем, према његовим речима, подразумеваће одвраћање како "ако уђете илегално у Британију немате утабани пут за живот овде". Нико не треба да мисли да је Британија "мека тачка" за илегалне мигранте и није ништа боље место за тражиоце азила него њени суседи из ЕУ, логика је политике одвраћања.

Британски министар имао недоумице и око студентских миграција.

"Забринут сам да има људи који долазе на овдашње универзитете како би на тај начин довели своје породице овде и остали дужи временски период у земљи", изјавио је Џенрик.

image