Економија

Отворена деоница Ауто-пута мира, Вучић: Важно је да будемо повезани са нашом Грачаницом (ВИДЕО)

Деоница Ниш-Мерошина део је ауто-пута Ниш-Мердаре, дугог око 77 километара, који би требало да повеже Србију са лукама на Јадранском мору
Отворена деоница Ауто-пута мира, Вучић: Важно је да будемо повезани са нашом Грачаницом (ВИДЕО)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је отварању деонице Ауто-пута мира (Е-80) Ниш-Мерошина.

"Пут Ниш-Мердаре је веома важан, важно је да будемо повезани са Приштином и Тираном, Грачаницом, али Приштина није заинтересована", рекао је Вучић. 

Председник је додао да је још у оквиру Берлинског процеса 2014. године, са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о повезивању Приштине и Ниша ауто-путем и истакао да Приштина није заинтересована за то.

"Ја мислим да је то јако важно, да будемо спојени са нашом Грачаницом, али и са Приштином, Тираном, Драчем. То нам олакшава посао и напредак, увоз и извоз робе и услуга", рекао је он.

Вучић је додао да Србија има да изгуби много више од тзв. Косова.

"Много више имамо да изгубимо него Курти. Имамо много снажнију економију, људи живе много боље, наше плате су још мало па дупло веће него доле. Када се повећа и просветним радницима, и медицинским сестрама у септембру, па потом и значајном броју припадника војске, то ће се осетити. Од краја године повећавамо и минималац", рекао је он.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да ће велики економски план од 30 милијарди евра бити искоришћен за развој потенцијала овог региона, у Србији се гради брза пруга Београд-Ниш, Коридор 10 је суфинанасирала ЕУ.

"Важна нам је политичка дестинација Србије, а то је чланство у ЕУ и наставићемо да радимо заједно на томе", поручио је Жиофре.  

Вучић је захвалио Европској унији на новцу за ауто-пут и додао да је поносан што ће нас повезати и са Србима и са Албанцима на КиМ и у Албанији.

"Морамо да будемо промотери сарадње и да привлачимо људе, да сарађујемо, чувамо националне интересе и да водимо мудру политику спајања и повезивања, а не сукоба и раздвајања", поручио је Вучић.

Он је најавио да ускоро полаже камен темељац за нову фабрику у Нишу која ће запослити 375 људи, као и да се очекују и друге важне инвестиције у том крају.

"Морамо да градимо и радимо да бисмо повећали раст и да би наставили тај темпо, да бисмо смањивали разлику са ЕУ", рекао је председник Србије.

Деоница Ниш-Мерошина део је ауто-пута Ниш-Мердаре, дугог око 77 километара, који би требало да повеже Србију са лукама на Јадранском мору. Данас у 13 сати отворена је и за саобраћај.

"Ауто-пут мира" кроз Србију је укупно дуг 76,3 километара, а прво је 2021. почела изградња деонице од Ниша до Плочника, чији је први део од 5,5 километара саобраћајница до Мерошине, чија изградња је данас завршена. То је део будућег ауто-пута Ниш-Приштина-Драч дужине 383 километара који ће повезати Србију са највећом луком у Албанији и представљаће везу Коридора 10 са Рутом 6 (Скопље-Приштина) и Рутом 2б (Сарајево-Подгорица-Валона).

Деоница Ниш – Плочник је изузетно комплексна, јер ће имати шест тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака, као и бројне вијадуктове, због чега је подељена на четири поддеонице. Први део је дуг 5,5 километара од петље Мерошина до петље Мерошина 1, следећи од 8,8 километара је од петље Мерошина 1 до петље Прокупље исток, затим трећи и најдужи од 12,8 километара од петље Прокупље исток до петље Прокупље запад и четврти од петље Прокупље запад до петље Белољин дужине 5,5 километара.

Процењена вредност радова је 255 милиона евра, од чега је 185 милиона обезбеђено из кредита Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, 40 милиона евра је помоћ ЕУ, а 30 милиона је обезбеђено из буџета Србије. На читавом делу ауто-пута кроз Србију дугог скоро 77 километара до административног прелаза Мердаре планирано је 85 мостова и 18 километара тунела.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner