Економија

За три године просечна плата у Србији око 1.400 евра, погодности за студенте од децембра

Председник Србије најавио и веће пензије, али и студентске погодности
За три године просечна плата у Србији око 1.400 евра, погодности за студенте од децембра© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће просечна плата у Србији до 2027. године бити око 1.400 евра.

"Чекамо у уторак шта ће да каже ММФ, а онда излазимо са програмом по коме ће просечна плата бити 1.400 евра до краја 2027 године, тада ће у Београду плата бити 1.700 евра. Пензије ће бити 620 евра. Страшно је важно и да ће минимална зарада бити у том тренутку буде најмање 650 евра, да обришемо тај праг сиромаштва. То су велике вести," рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је додао и да ће око 1. децембра корисницима социјалне помоћи бити исплаћено 10.000 динара.

"То су велике вести! И лица која помажу слепима, дементним особама и старијим лицима са неизлечивим болестима, и они ће добити додатну помоћ. То је 51.000 људи. Сви ће добити по 10.000 динара," каже Вучић.

Председник додаје и да су предузете мере фискалне консолидације да би се држава спасила, и да је то морало да буде урађено.

"То је урађено и да бисмо спасили пензионере. Да бисмо уопште могли да имамо пензије. Ми смо радом и посвећеношћу то урадили, али не бисмо то могли да урадимо да нисмо имали поверење пензионера. Тада смо смањивали пензије махом људима који имају високе пензије, тада су се и моји родитељи бунили исто. Морали смо да направимо фондове поново, да би људи поново имали високе пензије," рекао је Вучић.

Он је саопштио да ће уз студентске картице које држава ускоро почиње да издаје млади добијати 20 одсто попуста на карте за воз, и 10 одсто на авионске карте.

"То значи да се наше националне компаније одричу профита. Ми сада летимо за Њујорк, то је била непрофитабилна линија, а сада највише зарађује. Поносан сам на Србију која лети у Америку, и у Кину. Летели смо у Израел када ни Луфтханза није летела," каже председник.

image