Економија

Руски министар финансија о дугу САД: Американци живе у заблуди да је долар поуздана валута

Дуг САД је у септембру достигао нови рекорд од 33 билиона долара, а руски министар финансија Антон Силуанов објашњава да је амерички државни дуг висок због неконтролисане емисије долара
Руски министар финансија о дугу САД: Американци живе у заблуди да је долар поуздана валутаGetty © Alex Wong

Aмерички државни дуг је у септембру достигао нови рекорд – 33 билиона долара, а почетком октобра je у једном дану порастао за 275 милијарди долара што је за три одсто више од укупне задужености Русије. Руски министар финансија Антон Силуанов каже да је Амерички државни дуг висок због неконтролисане емисије долара.

"Дуг САД је заиста велики, али проблем је у томе што они сами штампају новац и купују га, купују обвезнице Сједињених Држава, јер још живе у парадигми да је долар поуздана валута", објашњава Силуанов.

Он напомиње да валута не може бити поуздана уз неконтролисану емисију и објашњава да због тога расте дуг.

"То одвлачи расходе буџета, укључујући средства за сервисирање дуга. Камате расту, мање је новца за текуће обавезе и потребе државе", каже Силуанов.

Министарство финансија САД је прошле недеље саопштило да ће позајмити 776 милијарди долара у последњем кварталу ове године. Ово је највећи износ који је америчка влада икада позајмила током четвртог квартала, преноси ”Си-Ен-Ен”. Иако је у питању неславни рекорд, могло је бити и горе. Та сума је ипак за 76 милијарди долара нижа од августовске процене Министарства финансија због тога што је наплата пореза у октобру била већа него што се очекивало.

У саопштењу се додаје да ће Вашингтон у првом кварталу 2024. године вероватно позајмити 816 милијарди долара, што такође представља рекордан ниво задужења за први квартал. У трећем кварталу ове године су САД позајмиле 1,01 билиона долара, за 277 милијарди долара више него што се очекивало у мајској процени. Како преноси ”Си-Ен-Би-Си”, америчка влада је недавно саопштила да ће буџетски дефицит за 2023. годину бити око 1,7 билиона долара.

Подсетимо, у јануару је премашена законска граница америчког дуга, која је износила 31,4 билиона долара. Као резултат тога, Министарство финансија било је принуђено да предузме хитне мере. Последњих месеци америчка администрација позвала је Конгрес да повећа лимит дуга. Републиканци који контролишу Представнички дом сложили су се да подигну горњу границу дуга уз значајна смањења буџета.

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је нацрт закона о повећању горње границе државног дуга, који је Конгрес одобрио 3. јуна. Ново ограничење биће достигнуто до 2. јануара 2025. године. Како је Бајден навео, ова иницијатива је спречила економску кризу и колапс Сједињених Држава.

Споразум, који ће обезбедити 886 милијарди долара за одбрану, 121 милијарду долара за здравствену заштиту ветерана и 637 милијарди долара за друге програме који се не односе на одбрану у фискалној 2024. години (почевши од 1. октобра) Сенат је одобрио 1. јуна, а Представнички дом 31. маја.

image