Економија

Добра вест за све који имају кредите: Народна банка Србије донела нову одлуку о каматама

Одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу определило је даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и успостављена путања домаће инфлације која је у опадању
Добра вест за све који имају кредите: Народна банка Србије донела нову одлуку о каматама© AdobeStock

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50%. На непромењеним нивоима су задржане и каматне стопе на депозитне (5,25%) и
кредитне олакшице (7,75%), саопштили су из Народне банке Србије.

Како су навели, одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу определило је даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и успостављена опадајућа путања домаће инфлације и њен очекиван повратак у границе циља средином ове године.

"Приликом доношења одлуке уважена је и чињеница да су у претходном периоду повећанe референтна каматна стопа и стопе обавезне резерве и да ће ефекти ових мера наставити да се преносе на инфлацију и у наредном периоду", наводе у НБС.

Они указују да је преношење досадашњег пооштравања монетарне политике на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње, као и пад инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде за годину дана унапред указују на ефикасност механизма монетарне политике.

Ова одлука је добра вест за грађане који имају кеш и друге кредите у динарима, јер то значи да рата неће да им расте

"Приликом доношења одлуке, Извршни одбор је имао у виду да се наставља попуштање трошковних притисака и смањење инфлације на глобалном нивоу. Такође, иако је светска привреда завршила прошлу годину нешто боље него што се очекивало, раст светске економије је испод дугорочног просека и биће успорен ове године, што уз смањење инфлације повећава очекивања да би водеће централне банке, Европска централна банка и Систем федералних резерви (ФЕД) могле нешто раније да започну циклус ублажавања монетарних политика", наводе у НБС.

Напомињу, ипак, да су притисци са тржишта рада и даље снажни и да их водеће централне банке истичу као кључни фактор који захтева опрезност у вођењу монетарне политике.

"Поред тога, изгледи за макроекономска кретања у Кини, због утицаја на глобалну трговину и светске цене примарних производа, као и присутне геополитичке тензије и даље су кључни извори неизвесности који
захтевају опрезност у вођењу монетарне политике", поручују из централне банке.

image