Економија

Евро на историјском минимуму у СВИФТ трансакцијама

Удео евра у прекограничним обрачунима преко овог система износи 21,93 одсто
Евро на историјском минимуму у СВИФТ трансакцијама© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Удео евра у глобалним прекограничним обрачунима преко СВИФТ система прошлог месеца пао је на најнижи ниво у историји, показали су подаци о трансакцијама које је прикупила глобална финансијска служба.

Удео трансакција које укључују јединствену европску валуту износио је 21,93 одсто у марту, означавајући месечни пад од 1,32 процентна и опадајући знатно испод нивоа од 24,4 одсто забележеног када је СВИФТ увео нову скалу.

Подаци се прикупљају од 2010. године, али од јула ове бројке одражавају техничко прилагођавање СВИФТ-а стандардима за извештавање о трговини.

Током протекле године, удео евра у међународним плаћањима готово се преполовио. У јануару 2023. обрачуни овом валутом су износили 37,88 одсто док су, према подацима за децембар 2023. године пали на 22,41 одсто.

Амерички долар је порастао је за 0,81 процентни поен у односу на фебруар и достигао 47,37 одсто што је највиши ниво од децембра 2023. Следе евро, фунта и јуан.

Доминација евра који је одмах иза долара на листи глобалних валута, уздрмана је успоном Кине, као и погоршањем веза са Русијом и значајним напорима да се постигне финансијска независност које воде економије у успону од Индије до Бразила.

У Русији, велике банке које контролишу преко 80 одсто банкарских средстава у земљи су због санкција искључене из СВИФТ-а. Ово је, према финансијским стручњацима, довело до повећања удела кинеске националне валуте у глобалној трговини и финансијама, пошто се Пекинг није придружио санкцијама, одлучивши се да ојача трговинске везе са Русијом.

Употреба јуана је повећана након што је Кина развила сопствену мрежу за међународно плаћање ЦИПС, одвојену од СВИФТ-а.

ЦИПС су поздравиле не само банке у Русији погођеној санкцијама, већ и финансијске институције које послују у земљама у развоју. Овај потез је подстакао раст јуана као једне од најкоришћенијих светских валута.

СВИФТ, или Друштво за светску међубанкарску финансијску телекомуникацију, пружа услуге финансијских трансакција и плаћања за више од 11.000 глобалних финансијских организација. Подаци који се прате не покривају целокупно девизно тржиште од 7,5 трилиона долара дневно, али извештаји обично обухватају огромне групе токова валута који покрећу глобалну трговину.

image
VV inauguration
banner