Култура

Представљена монографија "Ризница Саборне цркве у Београду": Симбол обнове српске државности

Министарка културе је истакла да већину културног наслеђа српског народа чине баштина и духовно наслеђе Српске православне цркве, те да је важно да се то оно што верније прикаже и афирмише
Представљена монографија "Ризница Саборне цркве у Београду": Симбол обнове српске државности© FOTO TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ bs

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је на промоцији монографије "Ризница Саборне цркве у Београду" да културно наслеђе има непроцењив значај у стварању и опстанку културног и националног идентитета, а да је на пољу његовог очувања неупитна сарадња Министарства културе и Српске православне цркве. 

Гојковићева је указала на то да је Саборна црква један од најмонументалнијих верских објеката у Београду и Србији, да је нераскидивим нитима везана за историју српског народа и државе, као и да је међу најважнијим и најлепшим споменицима културе овог дела Европе.

"Саборна црква је и један од симбола обнове српске државности и грађанског духа Београда 19. века, као и опште препознатљив део урбане визуре наше престонице", рекла је Маја Гојковић.

Подсетила је да су у њој крунисани и венчавани српски краљеви, да у њој почивају неке најзначајније личности српске историје и културе, као и да се у њеној ризници чувају драгоцени предмети који верно сведоче о историјском путу СПЦ, Срба и Србије.

"У црквеној порти почивају Вук Караџић и Доситеј Обрадовић, двојица корифеја наше културе и националног буђења у 18. и 19. веку. За национално јединство важно је што су на овај симболичан начин спојена двојица просветитеља и реформатора, који су имали кључну улогу у препороду Србије и српског народа", појаснила је Гојковићева.

Министарка културе је истакла да већину културног наслеђа српског народа чине баштина и духовно наслеђе Српске православне цркве, те да одговорна културна политика подразумева највиши степен посвећености у неговању блага које су нам преци завештали. 

Према њеним речима, како би сви у друштву, а нарочито младе генерације биле свесне богатства нашег културног наслеђа, важно је да се то наслеђе што верније прикаже и афирмише.

"Један од најбољих начина за то је путем израде капиталних дела какво је монографија 'Ризница Саборне цркве у Београду', чије издавање је подржало Министарство културе. Написано од стране врхунских стручњака и изванредно графички опремљено, ово дело биће веома корисно свима који проучавају историју СПЦ, као и љубитељима и поштоваоцима историје уметности", указала је Гојковићева.

Напоменула је да је дело значајно подједнако и свима који желе да "до најфинијих детаља и из свих углова сагледају овај блистав храм", као и онима који се први пут срећу с његовим значајем и величином.

Промоцији монографије "Ризница Саборне цркве у Београду" аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира Кокотовића у Саборном храму светог архангела Михаила у Београду присуствовали су, између осталих, патријарх српски Порфирије, представници Владе и САНУ

image