Култура

Хитлерова злогласна директива за напад на Југославију од сутра у Народном музеју Србије

Директива бр. 25 биле изложена до 18. фебруара
Хитлерова злогласна директива за напад на Југославију од сутра у Народном музеју Србије© TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / PEĐA VUČKOVIĆ

Злогласна директива немачког канцелара Адолфа Хитлера којом је 28. марта 1941. године наредио здружени напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку биће, почев од четвртка 25. јануара 2024. године у подне, изложена у Народном музеју Србије.

Овај изузетни артефакт биће изложен све до 18. фебруара 2024. године поводом обележавања празника Сретење - Дан државности Србије.

На основу иницијативе коју је Музеј жртава геноцида упутио председнику Републике Србије Александру Вучићу, као и на његову молбу, Влада Републике Србије обезбедила је неопходна средства како би 29. новембра 2023. године био купљен један од најзначајнијих докумената за целокупну историју српског народа.

Директива бр. 25, потписана коју је потписао Адолф Хитлер, сачињена је у тринаест оригинала од којих је један од њих од сада у власништву Републике Србије. Наведени прворазредни историјски извор од данас је трајно похрањен у Музеју жртава геноцида.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог светског рата на целокупној територији Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од стране Аустро-Угарског Царства од 28. јула 1914. године.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, немачки канцелар Адолф Хитлер овим документом означио је почетак четворогодишњих драматичних борби и безмерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Поред осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије делови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће "политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији".

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за геноцид над припадницима српског народа на њеној целокупној територији.

Овај вредан документ и историјски извор који се сада налази у поседу Републике Србије истовремено је представљао и злослутни наговештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обележили раздобље Другог светског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије.

image