Магазин

Како уштедети приликом куповине поклона

Лако се фасцинирамо празничном куповином - сваки изглог сија, свуда је попуст, частимо себе и друге. Ово је највеселије време године - све док не дође време за повратак ''стварном животу'', када схватимо да смо превише новца унели у привремена уживања и били заварани новогодишњим понудама.
Како  уштедети приликом куповине поклона© Pexels/freestocks.org

Празници су период славља, дружења, одмора и трошења новца. Зато се у почетак нове године улази опрезно и несигурно, јер се често догоди да смо лоше проценили колико ће нас коштати зимски хедонизам. Добро је бити брижан и купити драгим особама лепе ствари за Нову годину, али то не значи да треба доћи у непријатне последице. Представљамо вам неколико једноставних начина да сачувате новац, а ипак улепшате празнике себи и другима:

1. Листа поклона и буџета

Да бисте ефикасно обавили празничну набавку поклона, најбоље је забележити за кога купујете и колико тачно новца желите одвојити за тај поклон. Ово ће вам помоћи да се боље огранизујете у хаотичном "шопинг" периоду. Осим тога, добра је вежба за игнорисање празничних попуста и импулсивне куповине, јер имате план који не желите да мењате.

2. Анализирајте додатне трошкове

Поклони нису једини узрок финансијког стреса. Крај и почетак календарске године многима мења рутине. Учестала славља попут вечера, слава и журки, доносе трошак, поготово када одлучите да угостите више људи. Вожње у посету далеким рођацима, путовања, нова јелка и украси? Све трошкове треба узети у обзир и направити реалан буџет.

3. Упоређујте цене

Ако сте пронашли оно што желите, проверите цену истог предмета на више локација - разлика може бити значајна. На овај начин можете пронаћи бољи избор за мање новца, али и даље треба одбијати импулсивну одлуку и држати се правила са листе коју сте себи задали. 

4. Није све у материјалном

Често се заборавља суштина празника, а то је квалитетно проведено време са породицом и пријатељима. Можете организовати интимна окупљања и смислити креативне начине да проведете време заједно. Заједничке вечере, игре на снегу или клизање, филмско вече и сл. Трошак не мора бити велики, довољно је да се свако договори о свом буџету и доприносу како би провод био добар и штедљив.

5. Креативни поклони су увек добар избор

Купити готове производе је лакше, брже, али често и скупље. Смислите на време поклон који можете направити за најближе. Не мора бити велико и екстравагантно, довољно је да је искрено и са пажњом смишљено за драгу особу. Такође, можете се опробати у апсајклингу и користити старије, некоришћене ствари као материјал за поклон, или их проследити некоме ко ће им наћи бољу примену.

 

image
VV inauguration
banner