Магазин

Радник музеја замењивао оригиналне слике плагијатима, па их продавао да би живео на високој нози

Радник једног немачког музеја је признао да је више од годину дана замењивао постављене слике у музеју са фалсификатима, како би продавањем оригинала преко аукција успео да финансира свој луксузни живот. Новац од украдених дела је користио да би платио свој Ролс Ројс, сатове, нови стан...
Радник музеја замењивао оригиналне слике плагијатима, па их продавао да би живео на високој нози© Pexels/Mohamed_hassan

Злочин је откривен када је кривац био ухваћен на делу, док је у складишту музеја замењивао оригиналне слике немачких мајстора плагијатима. Радник је признао да је превара трајала од 2016. до 2018. године, за шта је добио затворску казну дужу од годину дана, а музеју ће морати да плати више од шездесет хиљада евра одштете, преноси пларформа "Артнет".

Тридесетогодишњи мушкарац је укупно украо три слике, заменио их лажним, па би затим продавао оригинале различитим аукцијским кућама. Наводно, новац је користио да плати различите дугове, али и да ужива. "Између осталог, себи је купио нови стан, скупоцене сатове, Ролс Ројс... Нагласио је да је ова дела починио без размишљања, нема друго објашњење за своје понашање," изјавила је полиција.

Прву слику коју је заменио је било дело аутора Франца Штука, "Бајка краља жабе", које припада покрету симболизма. Оригинал је на аукцији представио као породично наследство и продао га једној швајцарској галерији за око седамдесет хиљада евра, од чега је он добио око педесет хиљада евра.

Друге две слике су биле "Две девојке које скупљају дрва у планинама" Франца фон Дефрегера, као и "Пробање вина" Едуарда фон Грицнера, на које је зарадио око једанаест хиљада евра. Четврти покушај је био неуспешан.

"Наравно, потрудили смо се да потврдимо аутентичност продатих слика. Жао нам је што је кривично дело спроведено на тако високом нивоу, али од почетка смо сарађивали са полицијом и понудили им све потребне документе," објашњавају предствници аукцијских кућа где су украдена дела продата.

У званичној полицијској изјави стоји да је осумњичени "бесрамно злоупотребљавао приступ магацину музеја, како би финансирао свој ексклузивни стандард живота и хвалисао се". У процесу је потрага за оригиналима.

Наведена ситуација се може поредити са недавним догађајима у Британском музеју, који сада моли јавност за помоћ код проналажења изгубљених артефакта. Ови случајеви доводе у питање колико су дела заиста безбедна и бацају светло на потенцијалне проблеме који се могу јавити у комплексном свету уметности.  

image