Магазин

Мики Маус као серијски убица само дан након што је постао јавно власништво

Само дан након што је култни лик Мики Мауса прешао је у јавно власништво, интернетом је почео да кружи трејлер за хорор филм у коме је главни лик серијски убица. Снимак је изазвао велику пажњу јавности, а многи сматрају да је потпуно неприкладан.
Мики Маус као серијски убица само дан након што је постао јавно власништво© Youtube / Rapid Trailer

Од 1. јануара ове године најранија верзија култног анимираног лика Мики Мауса налази се у јавном власништву, односно, он више неће припадати Дизнију. Ово значи и да се сада могу креирати и потенцијални римејкови и адаптације са Микијем у главној улози. Међутим, мало ко је могао да очекује да ће баш истог дана појавити прва у низу.

"Микијева мишоловка" - хорор филм са Мики Маусом у улози серијског убице

Филм под називом "Микијева мишоловка" ("Mickey's Mouse Trap") је снимио, монтирао и режирао Џејми Бејли, док сценарио потписује Сајмон Филипс. У трејлеру новог филма виде се одломци кратког анимираног филма "Пароброд Вили", у коме се Мики први пут појавио, који се смењују са кадровима из забавног парка где убица са маском популарног миша вреба групицу људи која ужива у рођенданској прослави.

"Место за забаву, место за пријатеље, место за лов. Миш је изашао", наведено је у кратком клипу.

Творци хорор филма су се, пак, оградили од било какве повезаности са компанијом Дизни. Уз трејлер који је објављен на Јутјубу стоји и дисклејмер: "Одрицање одговорности: Ово није Дизнијев филм ни продукција и ни на који начин не подражава Дизни. Филм користи само 'Пароброд Вили' који је у јавном власништву од 1. јануара 2024".

"Направили смо смешан и забаван филм. Ако Микија ставиш у породични филм, тиме нећеш покрити неку нову тему. Морате смислити нешто потпуно супротно од онога што постоји", рекао је сценариста.

Модерни Мики ће и даље бити амбасадор Дизнија

Као одговор на овај хорор филм, Дизни је истакао да ће наставити да штити своја ауторска права на модерне верзије Мики Мауса и других дела која су под ауторским правима. Другим речима, на савремене верзије неће утицати истек ауторских прева, а Мики Маус ће остати у улози водећег амбасадора Дизнија, како у филмским остварењима, тако и у тематским парковима и на свим брендираним производима.

"Радићемо на заштити од конфузије потрошача изазване неовлашћеном употребом Микија и других наших ликова", навео је Дизни.

"Вини Пу: Крв и мед" 

Ово није први пут да су се нискобуџетни филмски студији одлучили за снимање хорор филмова заснованим на култним анимираним јунацима. Почетком ове године, у једном таквом, "Вини Пу: Крв и мед", појавио се и популарни медведић Вини Пу, који се у јануару такође нашао у јавном власништву.

Филмско остварење написао је и режирао Рис Вотерфилд, а радња филма почиње када Вини и Пиглет убију и поједу свог другара магарца, а затим крећу у убилачки поход. Са само 100.000 долара улагања филм је зарадио нешто више од пола милиона долара, али је зато поренуо проблем великих филмских студија и заштиту права ликова која полако истичу.

image