Магазин

Тешко се концентришете и брзо заборављате ствари? Ових 5 зачина вам могу помоћи

Когнитивне функције у великој мери зависе и од исхране. Уколико је она богата антиоксидансима, витаминима и минералима, наш мозак ће радити "100 на сат", па ако желите да будете бистрог ума и фокусирани, ови зачини су одличан избор.
Тешко се концентришете и брзо заборављате ствари? Ових 5 зачина вам могу помоћи© DALL-E by ChatGPT

Осим што доприноси физичком здрављу и добром осећају, правилна исхрана игра значајну улогу и у правилном раду можданих ћелија. Конзумацијом намирница које су богате антиоксидансима, витаминима и минералима ми практично "хранимо" мозак и помажемо му да на дневном нивоу има довољно енергије да одговори на све изазове и реши све задатке, а ових 5 зачина додатно ће допринети његовом правилном раду.

Цимет

Осим што је одличан савезник у борби са повишеним холестеролом, цимет се, захваљујући антиоксиданскима које садржи, показао и као врло моћан када је реч о заштити нервних структура од оксидативног стреса. Његова благотворна дејства се ту не завршавају: цимет позитивно утиче и на регулацију нивоа шећера у крви, што је кључно за одржавање добрих когнитивних функција и превенцију неуродегенеративних болести, објаснио је неуролог Брендон Крофорд у интервјуу за портал ШиФајндс.

Ђумбир

Ђумбир је познат по својим антиинфламанторним својствима на организам и позитивном утицају на циркулацију крви. Захваљујући томе он чува когнитивне функције од упалних процеса и напомилавања оксидативног стреса, а уједно помаже и у процесу балансирања неуротрансмитера, чиме се побољшава и концентрација. Међутим, са конзумацијом ђумбира ипак треба бити опрезан, нарочито уколико пијете лекове који снижавају крвни притисак.

Куркума

Куркума, или како је још називају "жуто злато" веома позитивно делује на рад мозга и срца, захваљујући високом садржају једињења куркумин. Она помаже у неутралисању упалних процеса и оксидативних оштећења мозга, који се најчешће повезују са стањима као што је Алцхајмерова болест. "Куркумин такође подиже и ниво можданог хормона БДХФ, који је одговоран за раст нових неурона и борбу са разним дефенеративним процесима у мозгу", истакао је Брендон Крофорд.

Мускатни орашчић

Мускатни орашчић је богат минералима и витаминима, као и фолном киселином, захваљујући којима штити неуроне, побољшава памћење и спречава дегенерацију нервних путева. Показао се и као одлично средство за регулацију расположења, односно његово побољшање, а доказано помаже и код проблема са концентрацијом и општим менталних здрављем. "Мускатни орашчић је савршен зачин", закључује неуролог.

Црни бибер

Захваљујући пиперину, активној супстанци која се налази у биберу, организам ће неупоредиво боље апсорбовати куркумин који се налази у куркуми, и његово усвајање у телу повећати за око 2.000 посто. Зато се увек препоручује да црни бибер уврстите у своју исхрану, колико год је то могуће. Осим на здравље мозга, он повољно утиче и на пробаву и одржавање здраве желудачне флоре.

image