Економија

Регулатори у САД морају наћи купца за "Силикон вели бенк" до краја викенда да би избегли кризу

Колапс "Силикон вели бенк" прети да изазове "домино ефекат" у америчком банкраском сектору уколико се за несолвентну банку брзо не нађе купац и тиме обезбеде милијарде долара из неосигураних депозита, оцењују стручњаци
Регулатори у САД морају наћи купца за "Силикон вели бенк" до краја викенда да би избегли кризуGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Неки финансијски стручњаци и инвеститори су забринути да би стрмоглави колапс "Силикон вели бенк" (СВБ)могао проузроковати "домино ефекат" на друге банке у САД ако регулатори не нађу купца за инсолвентну банку из силицијумске долине како би заштитили неосигуране депозите.

"Силикон вели бенк" у петак је постала друга највећа банка која је пропала од финансијске кризе 2008. године али и у историји САД, након чега је судбина неосигураних депозита њених клијената у вредности више од сто милијарди долара постала неизвесна, а паника коју је то изазвало код корисника довела је до стрмоглавог пада вредности акција и многих других банки, укључујући и четири највеће банке у САД.

Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ), која је именована за стечајног управника, покушава да пронађе банку која би била вољна да купи несолвентну СВБ, рекли су извори за Ројтерс.

Са имовином у вредности од 209 милијарди долара, СВБ је шеснаеста највећа банка у САД, те је избор потенцијалних купаца релативно ограничен, а професионалци из банкарске индустрије сматрају да би регулатори морали да уз понуду купцу омогуће посебне услове и одређене олакшице, указује Ројтерс.

Наћи купца за СВБ до краја викенда или...

Уколико ФДИЦ не нађе купца за "Силикон вели бенк" и не обезбеди неосигуране депозите - а који су крајем 2022. године чинили 89 одсто од укупних депозита у вредности од 175 милијарди долара - последице панике могле би да се одразе и на друге не-системске и мање банке, упозорили су стручњаци.

Менаџер милијардерског хеџ фонда Бил Акман написао је у суботу на Твитеру да би такав неуспех могао довести до повлачења неосигураних депозита и у другим институцијама.

"То би исцрпело ликвидност из локалних, регионалних и других банака и започело уништавање тих важних институција", упозорио је Акман.

Оснивач и главни стручњак за инвестиције у саветничкој кући "Хејман капитал менаџмент" Кајл Бас рекао је за Ројтерс да Федералне резерве морају наћи прикладног купца до недеље увече, односно пре него што се отворе тржишта у Азији.

"Штедише се морају уверити да ће након продаје банке бити исплаћени у целости и мора се повратити стабилност у банкарски систем", рекао је он.

Милијардер Илон Маск рекао је да је "отворен за идеју" куповине "Силикон вели бенк".

Суноврат СВБ тешко је погодио акције малих и регионалних банака, пише Ројтерс, указавши да је индекс регионалних банака "Ес енд пи" пао за 4,3 одсто, а тиме је пад на недељном нивоу доспео до 18 одсто, што представља најгору недељу од 2009. године, указује британска агенција.

Вредност деоница "Сигничур бенка" опала је за 23 одсто, "Прве републичке банке" 15 одсто, "Вестерн алајанс бенк" за 21 одсто, "Пак ист банкорп" за 38 одсто, а "Чарлс Шваб корп" за више од 11 одсто.

Чак и четири највеће банке у САД искусиле су пад вредности деоница. Тако су су вредности акција "Џеј Пи Моргана" пале за 22 милијарде долара, "Банке Америке" за 16 милијарди, "Велс Фарга" 10 милијарди, и "Ситигрупа" четири милијарде.

Америчке Федералне резерве и ФДИЦ да разматрају оснивање фонда, који би омогућио регулаторима да подрже више депозита у банкама којима прете проблеми услед колапса СВБ.

image