Свет

Европски комесар Илону Маску: У Европи ће "плава птичица" летети по нашим правилима

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон одговорио је на твит Илона Маска у коме је технолошки могул најавио "ослобађање" плаве птичице "Твитера"
Европски комесар Илону Маску: У Европи ће "плава птичица" летети по нашим правилима© Foto Global Look Pres/Panoramic/Keystone Press Agency

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон није дуго чекао да упозори Илона Маска, новог власника друштвене мреже "Твитер", да ће "плава птичица" бити под строгим надзором у ЕУ након што је Маск најавио њено "ослобођење".

Маск, који је претходно прокламовао да се на куповину "Твитера" није одлучио због профита већ због љубави према човечанству, твитнуо је синоћ: "Птичица је ослобођена."

Бретон је на Масков твит одговорио: „У Европи ће птичица летети према нашим правилима."

Бретон је у засебном твиту поделио видео снимак који је првобитно поделио у мају, а у којем он и Маск деле утиске након разговора о ставкама новог Акта о дигиталним услугама ЕУ.

Маск у видео запису изјавио да је Акт о дигиталним услугама "у складу са мојим размишљањем. Ово је била одлична дискусија и слажем се са свиме што сте рекли. Било шта што моје компаније могу да учине а што би било благотворно за Европу, ми ћемо то учинити."

Споразум о појединим ставкама овог акта европски званичници постигли су у априлу ове године, док је Европски савет дао коначно одобрење за његову имплементацију четвртог октобра. Акт о дигиталним услугама ступио је на снагу 24. октобра.

Овај акт представља крај ере саморегулисања друштвених мрежа у Европи, будући да он подразумева да технолошке компаније уведу нову политику и протоколе у вези са отклањањем садржаја означеног као говор мржње, терористичку пропаганду, али и други садржај који се у земљама ЕУ сматра нелегалним, пренео је "Њујорк Тајмс" у априлу.

Маск је такође изјавио јуче да жели да "Твитер" буде место где ће свако моћи слободно да изнесе своје мишљење, али не и место где ће без икаквих последица моћи да се пише било шта.

image