Свет

Председница Молдавије: Русија спрема диверзију, учествују и држављани Србије

Странци намеравају да организују велике протесте у Кишињеву, циљ је смена власти и долазак проруског руководства, упозорила је Маја Санду
Председница Молдавије: Русија спрема диверзију, учествују и држављани Србијеwww.globallookpress.com © Cristian Cristel

Председница Молдавије Маја Санду изјавила је да Русија спрема диверзантске акције чији је циљ дестабилизације ситуације у овој земљи, а у државном удару ће, како наводи, учествовати чак и грађани Србије и Црне Горе. 

Ове информације, како каже Санду, добијене су од украјинских безбедносних служби.

"Осим присталица опозиције, у овим акцијама ће учествовати странци који су прошли војну обуку. Међу њима се очекује да ће бити не само држављани Русије и Белорусије, већ и они из Србије и Црне Горе", поручила је Санду.

Молдавска председница је изјавила да партија "Шор" тесно сарађује са Москвом, као и организације ветерана и политичке струје које су повезане са бизнисменом и политичаром Владимиром Плахотњуком који је напустио земљу.

Санду наводи да је главни циљ Русије да заустави европске интеграције Молдавије и да искористи ову земљу за остварење својих циљева током Специјалне војне операције.

Прошлогодишњи протести који су тресли земљу имају везе са Москвом, али службе безбедности су успеле да спрече Кремљ да оствари своје планове.

Из тог разлога, како је навела, скупштина би требало да прошири овлашћења службама безбедности како би могле "слободније" да се боре против "безбедносних ризика" по земљу.

"Спремају се напади на Молдавију. У плану је окупљање диверзаната који су прошли војну обуку који ће напасти поједине државне објекте и заробити таоце. Такозвана опозиција жели да смени власт у Кишињеву. Скупштина мора хитно да усвоји документа који ће Информационо-безбедносној служби и тужилаштву дати могућност да се баве питањима који представљају ризик по безбедност земље", поручила је Санду на брифингу за медије.

Председница је напоменула и да би све учеснике протеста требало привести.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Молдавије Алексеј Данилов рекао је јуче да би се на територији Молдавије ускоро могли појавити Чечени који су се, како је рекао, "прошле године борили у Украјини, а сада су прешли у Турску".

У Турској су ангажовани као спасиоци, али Данилов каже да су "спремни да уђу у Молдавију, да изведу државни удар и на власт доведу проруску владу".

"Знамо о коме се ради. Имамо њихова имена и презимена", рекао је Данилов.

Подсетимо, Молдавија је прошле недеље добила новог мандатара Дорина Речара,  након што је Наталија Гаврилица поднела оставку на место премијера. Речар је претходно био саветник молдавске председнице за питања националне безбедности.

image
VV inauguration
banner