Русија

Руска амбасада у Шведској: Одговараће сви који су учествовали у саботажи Северног тока

Стокхолм покушава да заташка информације које има o овом инциденту, упозорава Русија
Руска амбасада у Шведској: Одговараће сви који су учествовали у саботажи Северног токаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руска амбасада у Шведској упозорила је данас власти у Стокхолму да ће сви они који за које се буде испоставило да су крили информације о инциденту на Северном току 1 и 2, или за које се буде показало да су учествовали у саботажи гасовода одговарати за своја дела.

"Све земље и појединци за које се испостави да су били укључени у бандитске радње које су отворено спроводиле одређене државе, што укључује и прикривање информација о правим кривцима за саботажу, мораће да одговарају за огромне енергетске, еколошке и финансијске губитке" које су изазвали, наводи се у званичном саопштењу амбасаде.

Немогуће је схватати ћутање Стокхолма као било шта друго осим као покушај сакривања праве информације о томе ко је наредио, а ко спровео у дело диверзију на Северном току, упозорило је данас руско дипломатско представништво, додајући да Шведска већ скоро пет месеци ћути о томе шта се десило и не објављује никакве информације ни о истрази коју спроводе локалне власти.

"Чега се тако боји руководство Шведске? Разоткривања својих америчких покровитеља, који су испланирали и реализовали овај нечувено дрски и до сада без преседана терористички напад? Или се боје да целом свету покажу колико кошта оданост блока суседној Норвешкој и Сједињеним Америчким Државама, које су добро загрејале своје руке на изузетно профитабилним испорукама течног гаса континенталној Европи?", упитала је руска страна.

Иначе, седница Савета безбедности УН на тему саботаже Северног тока је требало да се одржи данас, али је одложена на неодређено време. Седницу је затражила Русија, а руска делегација ће, како се очекује, затражити од учесника да се изјасне о томе да ли су за спровођење независне међународне истраге или не.  

image