Русија

Русија: Нисмо ми проблем за турске бродове у Црном мору, већ украјинске мине

Турски бродови који су остали блокирани у лукама Николајевске области не могу да их напусте због тога што је то подручје минирано
Русија: Нисмо ми проблем за турске бродове у Црном мору, већ украјинске минеwww.globallookpress.com © Tunahan Turhan

Русија није правила проблем за излазак турских бродова, који су остали блокирани у лукама Украјине у Црном мору, саопштило је данас руско Министарство спољних послова. 

Како је навело министарство, Москва је од самог старта била спремна да допринесе мирном проласку турских бродова и њиховом изласку из Црног мора, али је проблеме и раније и данас правила Украјина. 

"Желели бисмо да истакнемо да Русија никада није правила проблеме за излазак турских бродова који су остали блокирани у лукама Украјине", поручују данас из Москве.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган јуче је изјавио да је Москва дала гаранције Анкари да неће правити проблеме за излазак турских бродова из лука Николајевске области Украјине, које нису укључене у споразум о житу.

Прехрамбени договор регулише извоз пољопривредних производа из три луке Црног мора - луке Одеса, Черноморск и Јужни. Производи се одатле извозе посебним сигурним коридором. Међутим, како луке Николајевске области нису део споразума, постоји велика опасност да би бродови могли да "налете" на минирано подручје за које је заслужна Украјина и тако доживе несрећу

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин раније је напомињао да је велики део морске површине код украјинских лука миниран и да стога постоје безбедносни ризици за кретање тим делом. 

"То чини пролаз за бродове готово немогућим", поручују данас из Москве.

image