Русија

Москва упозорава: Вађење оружја из Балтичког мора не може без Русије

Након што је "Политико" пренео да се Немачка припрема за извлачење потопљене муниције из Другог светског рата са дна Балтичког мора реагује Москва која истиче да се одлука о томе мора доносити на основу дијалога у који ће бити укључена и Русија и друге земље антихитлеровске коалиције
Москва упозорава: Вађење оружја из Балтичког мора не може без Русијеwww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck

Министарство спољних послова Русије упозорило је данас да би једностране одлуке НАТО-а, које се тичу извлачења са дна Балтичког мора хемијског оружја још из Другог светског рата, могле бити потенцијално веома опасне и довести до трагичних последица за читав Балтички регион.

Коментар је уследио након што је "Политико" пренео да се Немачка припрема за извлачење ове муниције са дна мора.

"Са забринутошћу констатујемо недавну повећану активност низа западних земаља, ЕУ и организација под њиховом контролом у вези са извлачењем хемијског оружја и муниције из Другог светског рата који су потопљени у Балтичком мору. Убеђени смо да разговоре о овоме треба водити на одговарајућим међународним платформама, пре свега у Комисији за заштиту морске средине Балтичког мора (ХЕЛКОМ), уз обавезно уважавање мишљења Русије и других земаља савезника из антихитлеровске коалиције", оценио је за "РИА Новости" директор другог европског одељења МСП-а РФ Сергеј Бељајев.

Након завршетка рата 1945. године, неколико десетина хиљада тона хемијске муниције потопљено је у Балтичком мору. Највећи арсенал бачен је у околину шведског острва Готланд и данског Борнхолм. Према подацима руских научника, на дну може бити неколико хиљада тона иперита (хемијског оружја). 

image
VV inauguration
banner