Русија

Си Ђинпинг са Мишустином: Односи Русије и Кине засновани на јаким темељима

Партнерство Москве и Пекинга превазишло је изазове протекле године, о чему сведоче показатељи трговинског промета између земаља, изјавио је руски премијер
Си Ђинпинг са Мишустином: Односи Русије и Кине засновани на јаким темељима© Russian Government/via Global Look Press

Односи Русије и Кине су на чврстој основи, а способност земаља да издрже ризике јача, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг на састанку са руским премијером Михаилом Мишустином у Пекингу, преносе "РИА Новости".

"Поставили смо чврсте темеље за сарадњу, њен обим и квалитет расту, а наша способност да издржимо ризике јача. То у потпуности показује отпорност на стрес и широке изгледе за обострано корисну сарадњу између двеју земаља", казао је Си Ђинпинг.

Кинески лидер је напоменуо да је задатак повећања обима билатералне трговине између Русије и Кине на 200 милијарди долара годишње завршен пре рока, појашњавајући да је та цифра већ достигла 218,28 милијарди долара.

"Развој и отвореност Кине донеће нове могућности за развој других земаља, укључујући Русију", додао је.

Руски премијер Михаил Мишустин навео је да је билатерална трговинско-економска сарадња превазишла тешке изазове у 2023. години, као и да међусобни трговински промет између Русије и Кине износи скоро 18 билиона рубаља или 1,5 билиона кинеских јуана (182 милијарде евра).

"Москва и Пекинг постигли су добре резултате у инвестиционој сфери, реализује се 80 заједничких пројеката укупне вредности скоро 20 билиона рубаља (више од 202 милијарде евра)", оценио је Мишустин.

Руски премијер борави у радној посети Кини од 19 до 20. децембра.

image