Русија

"Национализам је помрачио све": Захарова објаснила зашто је Зеленски "заборавио" руски језик

Украјински председник је "заборавио" руски језик како би се боље разумео са националистима, оцењује портпаролка руског Министарства спољних послова
"Национализам је помрачио све": Захарова објаснила зашто је Зеленски "заборавио" руски језик© Tanjug/Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Украјински председник Владимир Зеленски се током предизборне кампање залагао за руски језик као матерњи и за двојезичност Украјине, али је сада "заборавио" руски како би био на истој таласној дужини са украјинским националистима, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Дан раније, новинар турске новинске агенције Анадолија поставио је на конференцији за новинаре Зеленском питање на руском језику о дешавањима у Појасу Газе, али је украјински лидер затражио преводиоца и одговорио на украјинском језику.

"То је намењено људима којима је национализам заменио све остало – морал, етику, чак и прагматику. Постоји нешто као што је слепило. Све је помрачено, национализам је помрачио све, а та фраза је намењена таквим људима", казала је Захарова за радио Спутњик.

Она је истакла да не сумња да Зеленски не лаже када говори о томе.

"Познавање језика вам омогућава да проширите своје видике и брже примате информације. Чиме се овде можете поносити ако је, како је рекао, заборавио језик, не памти, не разуме. Шта је овде за понос?", упитала је.

Председник Украјине одржао је конференцију за новинаре у уторак, на којој се између осталог, дотакао и теме мировних преговора са Москвом.

Зеленски је навео да су они "тренутно небитни и да Кијев ставља већи нагласак на рад на заједничком ставу са 50 држава о својој формули мира".

image
VV inauguration
banner