Русија

Москва: Објекти у Европи у којим се налази америчко нуклеарно оружје би могли да буду на удару

Америчко нуклеарно оружје неће донети безбедност северној Европи, указала је портпарол руског Министарства спољних послова
Москва: Објекти у Европи у којим се налази америчко нуклеарно оружје би могли да буду на ударуGetty © Alexander Sayganov/SOPA Images/LightRocket

Објекти у северној Европи у којима ће бити размештено америчко нуклеарно оружје биће на листи легитимних војних циљева у сценарију потенцијалног, директног, војног сукоба Руске Федерације и НАТО-а, указала је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на бирфингу.

"Не морате бити војни стратег да бисте схватили да ће такви објекти представљати извор директне претње", рекла је портпаролка, коментаришући изјаве финског председника Александра Стуба да је "важно да његова земља има нуклеарно средство одвраћања".

Ако се америчко нуклеарно оружје појави у северној Европи, "безбедност тих земаља не само да неће бити ојачана, већ ће засигурно пострадати", напоменула је Захарова.

У јеку скандала због објављеног разговора високих немачких официра о плановима за снабдевање Кијева крстарећим ракетама дугог домета "таурус" и открићима немачког канцелара Олафа Шолца о присуству британских и француских трупа у Украјини, постали су познати нови детаљи о умешаности САД у сукоб у овој земљи, навела је Захаорва.

Наиме, 4. марта ове године је министар одбране Сингапура Нг Енг Хена рекао да Пентагон користи америчке авионе Ф-35 изнад украјинске територије како би "идентификовао тачну локацију руских противваздушних ракетних система" и преноси "сакупљене обавештајне податке" земљама НАТО-а, како је то пренео "Булгариан милитари", подсетила је Захарова. Пентагон је ове наводе негирао.

"Ако коза лаже, рог не лаже", рекла је Захарова.

Русија је одавно указала на директно и активно учешће западних војника у управи Оружаним снагама Украјине, планирању операција, одабиру циљева за ударе и борбеној координацији, навела је Захарова и поручила да се чињенице не могу сакрити под тепих.

image