Русија

Песков: Срби су херојски народ, Русија ће увек бити уз њих

Упркос нескривеном и огромном притиску, Срби још увек стоје на ногама, поручио је портпарол Кремља
Песков: Срби су херојски народ, Русија  ће увек бити уз њих© Владимир Астапкович / РИА Новости

Срби су наши браћа и сестре, они су херојски народ. Ето коме треба да аплаудирате. Посебно Срби који живе на територији Републике Српске, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков на Светском фестивалу младих у Сочију.

"Република Српска нема суверенитет, већ је 'ентитет'. Али то не значи да они (Срби) нису народ – они су народ који сви треба да поштују. И ми Руси ћемо увек бити уз њих", казао је Песков и додао да све земље морају да поштују међународне уговоре, поготово, споразуме који су склопљени.

Он је подсетио да се руски председник Владимир Путин недавно састао са Милорадом Додиком и напоменуо да је Путин у потпуности подржао избалансиран, чврст став Додика. 

"То је пример када мали народ, чува свој суверенитет без обзира на монструозни притисак и даље стоји на ногама", додао је.

Песков је нагласио да Русија неће више толерисати мешање у своје животе и унутрашње ствари.

"Одржаћемо изборе какви требају нашем народу. Нећемо толерисати критику наше демократије или тврдње да она није онаква каква би требало да буде. Русија ће увек бити отворена за све земље спремне на равноправне односе", указао је.

Према његовим речима, Русија ће развијати односе у свим могућим областима са већином земаља.

"Наставићемо да живимо у отвореној земљи. Развијаћемо односе у свим могућим областима са великом већином земаља света и чекаћемо да се мањина земаља опамети", напоменуо је.

Тема нуклеарног рата на Западу изузетно опасна

Дискусије о могућности нуклеарног рата које се чују на Западу су неодговорне и опасне, јер долази до рутинизације те теме, изјавио је Песков.

"Све дискусије о нуклеарном рату којих је тренутно много на Западу, као и у европским престоницама, у САД, апсолутно су неодговорне и изузетно опасне, јер о овој теми почиње рутински да се говори. То је веома опасно", истакао је портпарол.

Он је нагласио да је нуклеарни рат последње, крајње средство и додао да, говорећи о могућности да Русија примени нуклеарно оружје, он је подсетио на постојећу доктрину Руске Федерације.

"Уколико опстанак наше земље буде угрожен због нечега, онда –нуклеарно оружје. Изузев тога, потпуно је немогуће“, поручио је Песков.

Он је такође изразио жаљење због смрти бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера, напоменувши да ако би такви људи као што је Кисинџер имали утицај на власт или би били на власти у Северној Америци и европским престоницама, све би било другачије.

"Било би више разума, било би више политичке воље за дијалогом", оценио је Песков.

Санкције Запада не функционишу

Песков је додао да западне санкције не функционишу, али да ће Русија наставити да их ефективно претвара у своје дивиденде.

"Прошле године смо се развијали по стопи од више од 3,6 одсто. То је веома висока стопа развоја за нас, за нашу привреду. То је велики успех за руководство наше земље, огроман успех. То сугерише да, у ствари, санкције стварају проблеме, али не функционишу", рекао је Песков, изразивши уверење да ће Руска Федерација наставити да их ефективно претвара у дивиденде. 

image