Русија

Кремљ о предлогу за мир током Олимпијаде: Кијев користи период примирја за наоружавање војске

Дмитриј Песков је указао да Париз није упутио званични предлог Москви о примирју током Олимпијских игара у Паризу. Портпарол је говорио и о уравнотеженом приступу Кине према украјинској кризи и преговорима са Турском о безбедној пловидби Црним морем
Кремљ о предлогу за мир током Олимпијаде: Кијев користи период примирја за наоружавање војскеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Француска није изнела званичан предлог руској страни о могућем примирју у Украјини током Олимпијских игара у Паризу, али је познато да Кијев користи сличне иницијативе за наоружавање и прегруписавање војске, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Председник Русије и руска војска су свесни да кијевски режим, као по правилу, користи период примирја за опремање оружјем и прегруписавање војске", рекао је Песков, коментаришући изјаву Макрона да ће предложити прекид ватре у Украјини и Гази за време Олимпијаде. 

Владимиру Путину су више пута постављали таква питања, али званично никакав предлог с тим у вези није стигао, поручио је Пексов и нагласио да поступци Кијева отежавају процес.

Такође, Русија још није добила званични позив Француске на обележавање 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, додао је Песков.

Москва поздравља уравнотежени став Пекинга о решавању украјинске кризе и упозната је са предлозима Кине по том питању, рекао је портпарол Кремља, коментаришући изјаву кинеског лидера Си Ђинпинга да се залаже за равноправну, међународну, мировну конференцију коју признају и Москва и Кијев.

"Ми врло добро знамо шта Пекинг предлаже. Кинески званичници су више пута долазили код нас и указивали нам на своју тачку гледишта", указао је Песков.

Међутим, Кијев и даље није променио став нити је укинуо закон о забрани преговора са Русијом, подсетио је Песков.

Русија и Турска разматрају многе теме, међу којима су и питања везана за Црно море, рекао је Песков, коментаришући вест да је Анкара два месеца преговарала са Украјином и Русијом о споразуму везаним за безбедну пловидбу Црним морем, али је Кијев одустао од тога.

"Немам шта да кажем", рекао је Песков.

image