Спорт

Шпанци бесни на клубове Премијер лиге: УЕФА да уведе нова финансијска правила

Енглески премијерлигаши оборили су све рекорде ове зиме по питању трансфера, а то се не допада челницима Ла Лиге
Шпанци бесни на клубове Премијер лиге: УЕФА да уведе нова финансијска правилаGetty © Laurence Griffiths / Staff

Генерални директор шпанске Ла Лиге Хавијер Гомез изјавио је да УЕФА мора да буде стриктнија у праћењу пословања клубова из Енглеске.

Енглески клубови, које преводи Челси, у зимском прелазном року су потрошили 815.000.000 фунти на појачања, што је далеко испред свега што су заједно урадили сви клубови из преосталих најјачих европских лига.

"Јасно је да финансијска контрола у Шпанији доводи до тога да клубови Ла Лиге доводе мањи број играча него клубови Премијер лиге. Хајде да обајаснимо шта стоји иза тога. Реалност је да ми у Ла Лиги желимо да клубови троше само онолико колико могу да приуште и колико могу да зараде, дакле само оно што су њихови приходи. Такође је истина да власници акција у клубовима могу да помогну тако што ће уложити новац који ће бити потрошен на појачања, али и то у одређеним износима", изјавио је Гомез на званичном твитер налогу председника Ла Лиге Хавијера Тебеса.

Објаснио је да је суштина у томе да власници клубова у Премијер лиги "допингују" своје клубове.

"Уносе новац који клуб није зарадио и не може да заради и то ставља клубове у ризичну позицију. Ми сматрамо да је то варање јер увлачи у цео процес и остале лиге. Захтевамо од УЕФА да уведе нову финансијску регулативу која ће онемогућити власницима да упумпавају новац у клубове преко тачно одређене границе", закључио је Гомез.

Примера ради, само енглески Челси је током јануара потрошио више новца него немачка Бундеслига, шпанска Ла Лига, француска Лига један и италијанска Серија А заједно.

image